Logo sommerfugl

fredag den 30. marts 2012

Lægens diagnose: Syg eller rask?

Lægen stiller diagnose med stetoskopet på patientens inderlomme
Controllo dal medico by Agim Sulaj


2 comments:

CMK sagde ...

Det er der, i inderlommen, at tegnebogen ligger. Så det er meget relevant det lægen gør der, for fattige er mere syge end rige. Kram-faktorerne kunne sagtens indeholde andre faktorer, som statisktisk udgør en lige så stor risiko som kost, rygning, alkohol og motion - f. eks. uddannelsesniveau. Men det er jo ikke så let at gå ud til befolkningen med den faktor, som et simpelt "pædagokisk" budskab, som kan klares alene ved den enekeltes viljestyrke og med den rette motivation. Uddan dig og lev længere!

tosommerfugle sagde ...

KRAM-faktorerne kunne ganske rigtigt udvides til KRAMPUS, altså Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Penge, Uddannelse og Social status.

Sådan set er det jo dog "for sent" når lægen kommer ind i billedet, og udforsker patientens inderlomme.

Her der der så en anden faktor, der dog mest gælder når "lægen" ses som symbol på sundhedssystemet og paradigmer for behandling. De økonomiske incitamenter sørger meget stærkt for at der afsættes flest ressourcer til de patienter som giver mulighed for omsætning og fortjeneste. Og altså meget få ressourcer til at tage sig af sygdomme uden patentbelagt medicin, eller andre sikre indtægtskilder.

Selvfølgelig er der læger der gør lidt modstand, men de bliver økonomisk straffet hvis de ikke satser på at udskrive mange recepter. Forskere bliver tilsvarende straffet hvis de ikke forsker i noget med en pengestærk sponsor bag, og udsigt til et milliard-patent.

Og der opstår jo nye diagnoser i takt med at der "tilfældigvis" fremkommer medicin, der i nøje tilrettelagte undersøgelser kan forbindes med en kortsigtet positiv effekt.

Kort sagt er der knivskarp fokus på at mennesker helst skal ses som behandlingskrævende patienter, hvis der er penge i det. Altså hvis de (typisk via en sponsor) gladeligt punger ud når de får en diagnose.

Og derfor færre diagnoser til dem uden pengestrøm, også hvis de er mere syge.

Jo, billedets læge har netop fingeren på pulsen.

Logo sommerfugl