Logo sommerfugl

søndag den 18. marts 2012

Stærk nok til at give slip


Et cirkulerende anonymt citat lyder:
Giving up doesn't always mean you are weak, sometimes it means that you are strong enough to let go.
På dansk kan aforismen lyde:
At give op behøver ikke være fordi du er svag, nogle gange er det fordi du er stærk nok til at give slip.
Denne "gyldne regel" har indlysende sandhedsværdi omkring kærlighedsforhold uden mulighed for en givende balance. Her kan det netop være udtryk for stor styrke at give slip, og tage smerten derved. Omvendt kan det være et udtryk for svaghed at klynge sig fast, og insistere på at det skal kunne lade sig gøre. Ofre sig på håbløshedens alter.


Maksimen kan også strækkes til det yderste. Døden. Netop her findes der i høj grad situationer hvor det er udtryk for styrke at turde give slip. Tydeligst omkring en igangværende dødsproces, hvor rigtig mange ikke finder modet til lade livet runde af. Som Karen Blixen sagde: "Døden er ikke en afslutning, men en afrunding på livet".

Et stærkt spørgsmål er så hvor ofte en frivillig given slip på livet mere er udtryk for styrke end for svaghed. Jeg er ikke i tvivl om at nogle selvmord sker som et stærkt valg om at livet har været langt nok. At det er fuldbragt. Som jeg ser det, skal dette valg ikke ske i ensomhed, men i dialog med nogen som kan udfordre en så endegyldig beslutning. Nogen som selv besidder modet og styrken til at give slip.

Når den ultimative kærlighedserklæring netop er at give slip.

Banksy: Balloon Girl


2 comments:

Valkyrien sagde ...

If at first you don´t succeed, give up!
Homer Simpson.

Er nødt til at sige, at uanset hvad, så er der nu noget tiltalende og smukt for mennesket som væsen, at det faktisk også kan udvise en urokkelig sjælsstyrke, ved aldrig at opgive håbet, kampen, troen på, hvad det end er, der kæmpes for. Selv kærlighed.

tosommerfugle sagde ...

If at first you don't succeed, call an airstrike!

Den urokkelige sjælsstyrke er ganske rigtigt noget smukt, når den er udtryk for et bevidst valg om at kampen gør det værd.

Men jeg ved godt hvad jeg ville prøve at sige til boksebolden i et voldeligt parforhold, der i "kærlighedens" navn finder sig i hvad som helst. Hvor det handler om at finde styrke til at sige fra, og bryde relationen.

Logo sommerfugl