Logo sommerfugl

tirsdag den 1. december 2009

Gregg Gour overlod ikke sin død til AIDS

World AIDS Day
Her den 1. december er det World AIDS Day, hvilket må være en passende anledning til at give et rids af en usædvanlig rejse mod en planlagt død.

Gregg Gour levede livet som bøsse, men som 24-årig måtte han konstatere at han var inficeret med HIV. De næste 24 år blev præget af kampen mod sygdommen, en kamp som ikke kunne vindes. Den medicinske behandling gav ham sikkert mange år ekstra, men også større og større bivirkninger. Mindre og mindre livskvalitet.

Undervejs måtte han følge med i hvordan hans partner og deres fælles venner døde af AIDS. Sådan en grusom død ville han ikke byde sig selv, eller sin familie. Det kunne han gøre bedre selv, når tiden kom.

Gregg Gour

Bivirkningerne blev for slemme, og da lægen udskrev en endnu mere aggressiv behandling, sagde Gregg stop. Det var det ikke værd. Så var det bedre at afbryde behandlingen helt, og havde det så godt som muligt indtil tiden kom.

Afslutningen blev hans livs rejse, både bogstaveligt og i overført betydning. Han sagde sit job op, solgte sine ejendele, købte en autocamper, og rejste tværs over USA sammen med sin hund Cody. Undervejs aflagde han mange besøg hos familie, venner og gamle kærester. De blev nødt til at acceptere hans beslutning, han var urokkelig.

En hjertegribende rejse. Efter en tårevædet afsked med sin søster, efterlod han den forvirrede Cody. Hans mor på 70 havde stadig svært ved at rumme den beslutning som hendes søn måtte tage. Han holdt fast. Tiden var kommet. Hans gode liv skulle afsluttes i selvstændighed og værdighed.

Med sig på rejsen havde Gregg Gour et kamera, så han selv kunne optage en del af billederne til den dokumentarfilm, som Greenie Films lavede om historien.

Gregg Gour: A Finished Life: The Goodbye & No Regrets Tour

Han kunne ikke dø med sin familine omkring sig, han ville ikke risikere at de blev retsforfulgt for at lade ham gøre det. Han var helt rolig og i balance. Han havde fred med at have haft et godt liv, og at han kunne arrangere sig en god død. Til sidst havde han svært ved at tale, det blev en kamp at gå, og han havde mange smerter. Tiden var kommet. Hans liv var færdigt.

I hans sidste email skrev han "Græd ikke over mig. Til sidst er jeg fri". Redskabet var helium og en dertil indrettet pose. Uden ilt afsluttedes livet hurtigt og let. Ikke et selvmord, han gav blot aktiv dødshjælp til sig selv.Gregg Gour med filmmagerne


0 comments:

Logo sommerfugl