Logo sommerfugl

tirsdag den 8. december 2009

Bizarro: Døden med værdighed

Nice cuff links. - Death with dignity

Denne tegning er fra den amerikanske Bizarro serie, hvor Dan Piraro gennem nu mange år har affyret satiriske pointer, som navnet antyder i en bizar stil. Og med skjulte symboler integreret i billedet. Men han er også kendt for at at lade sine personlige synspunkter skinne igennem.

Underteksten bygger på et ordspil omkring "værdig død", der surrealistisk bliver drejet til at manden med leen har fået pæn skjorte med manchetknapper på, et symbol på "værdig" påklædning. Og at den der er ved at dø ser og værdsætter dette. De mødes altså med venlighed, uden at døden er en frygtindgydende fjende.

Tegningen vakte forargelse hos en del af dem som kæmper kampen for en værdig død, eller "death with dignity". De følte sig nedgjort gennem at tolke tegningen som latterliggørelse, ved at gøre værdigheden til et spørgsmål om manchetknapper. Så der røg nogle vrede emails afsted til tegneren.

Klagerne blev dog positivt overraskede da Dan Piraro gik i en konstruktiv dialog, og forklarede at det ikke var for at latterliggøre det med behovet for en værdig død. Han har ikke det mindste imod at fornærme nogen som han er uenige med, men kan ikke lide når det sker ved et uheld, især når nogen som han endda er enig med føler sig ramt. Han synes netop selv at det er grusomt når den eneste lovlige måde at dø på næsten overalt er at hentæres i elendighed.

Sagen er samtidig et glimrende eksempel på det problematiske i nærmest at lede efter en anledning til at føle sig fornærmet, i stedet for at tænke på at det jo også kunne være ment på en anden måde. Paranoia er et for stort ord her, men det snerper derhen ad.


0 comments:

Logo sommerfugl