Logo sommerfugl

tirsdag den 22. december 2009

Livets måske aller bedste julegave, den sidste

Julegave pakke
At finde den "perfekte" julegave kan jo være et problem. Idealet må være noget som modtageren vil blive inderligt glad for. Noget som rammer et dybt behov. Noget som viser at giveren virkelig har tænkt sig om, og vil modtageren det godt. Det kan være svært at finde noget helt rigtigt, men dejligt når det lykkedes.

En nyhedshistorie fra Australien viser hvordan nogle ældre ægtepar har opnået dette, også selv om det så ikke bliver den store overraskelse. Gaven er så speciel at det er nødvendigt at være sikker på hvordan modtageren har det med det. Ellers kunne den komme til at gøre ondt.


Dr. Philip Nitschke (stifteren af Exit International) fortæller om at han kender flere ældre par, hvor en gensidig julegave er midlerne til at afslutte livet på en pæn måde, hvis en tid kommer hvor forsøg på at leve videre ellers blot ville blive til et spørgsmål om biologisk eksistens under uværdige vilkår.

Philip Nitschke euthanasia workshop

Midt i december afholdt Philip Nitschke en af sine workshops, hvor åndsfriske mennesker over 50 år kan få saglig vejledning omkring at arrangere sig en god død, når tiden kommer. Som sædvanligt var medierne klar udenfor, for at kunne skrive en provokerende historie. Modstandere af mere eller mindre aktiv dødshjælp er ligeså forudsigeligt på banen med synspunkter om at det er moralsk forkasteligt at nogen gerne vil bestemme over deres død.

Philip Nitschke
De synes at det er dybt afskyeligt med en julegave som reelt består af muligheden for at sige stop. Trygheden ved at vide at der er en nødbremse. Friheden i selv at kunne beslutte at tage en dag mere. Det haster jo ikke at dø. Roen ved ikke at være tvunget til at fortsætte hvis det bliver for elendigt.

Ingen tvivl om at dødshjælp-aktivisten Philip Nitschke godt kan lide at være provokerende. At det passede ham glimrende at få modstanderne op i det røde felt. Afviser kritikken af at emnet kommer op til jul med en pointe om at kritikerne er forargede ligemeget hvornår disse yderst velbesøgte workshops holdes.

Som sædvanligt kan kritikerne ikke pege på hvordan det enkelte menneske skal kunne vedblive at have det tåleligt godt til sidst. Mange kan. Ikke alle. Derfor kan livets bedste julegave blive at få fri.

Det kræver stor kærlighed at give en sådan gave.


0 comments:

Logo sommerfugl