Logo sommerfugl

mandag den 21. september 2009

Albanien har humane love for dødshjælp

Albanien flag
Republikken Albanien er lidt for sig selv blandt de europæiske lande. Relativt set et fattigt land. Efter anden verdenskrig 45 år med et meget lukket diktatur, og 1990'erne præget af uro, tilbageslag og usikkerhed. Regeringen prøver at fokusere på bekæmpelse af korruption og økonomisk kriminalitet.

En "detalje" som overraskede mig lidt var da jeg hørte om deres lovgivning omkring aktiv dødshjælp, eutanasi, eller passiv dødshjælp. Ifølge en Wikipedia artikel Euthanasia and the Law blev der i 1999 vedtaget at frivillig dødshjælp er lovligt, under en 1995 lovgivning omkring rettighederne for terminale patienter. Tilsvarende er "passiv dødshjælp" til inkompetente patiener lovligt, når mindst tre familiemedlemmer er enige i beslutningen.

Selvfølgelig har den katolske kirke, og andre dogmatiske modstandere af moralen i hjælp til at dø, protesteret. Men der ser ikke ud til at have været de helt store moralske sammenstød; så havde jeg sikkert kunne finde noget derom på Internet. Det ser altså ud til at tingene foregår stille og roligt. Det turde jo også være en selvfølgelighed at lægerne ikke bare satser på at tømme sengene.

Et billede fra Albanian

Landet økonomiske situation giver selvfølgelig begrænsninger i hvilke muligheder hospitalerne har for behandling. Grænsen for hvad der er muligt må ligge lavere end i mere rige lande. Det kan altså tænkes at der er tilfælde af dødssyge som beder om dødshjælp, selv om de måske med bedre økonomiske vilkår havde en chance for behandling.

Det er jeg nu ikke betænkelig ved. Der sker ikke mirakler der pludselig fjerner de økonomiske og medicinske begrænsninger. Alternativet til dødshjælp er altså ikke kostbar og måske livreddende behandling, men en pinagtig og uværdig død. Hellere dø lidt hurtigere, når der ikke i praksis er bedre muligheder tilgængelige.

Det kunne måske være interessant hvordan de forholder sig til udlændinge og dødshjælp. Om der er en mulighed for selvmordsturisme, mod passende betaling, forstås.

0 comments:

Logo sommerfugl