Logo sommerfugl

lørdag den 8. november 2008

Sidney Eric Norton hjalp sin kone til at dø

Sidney Eric Norton
Den 2. november 2007. Den 86-årige Sidney Eric Norton besøgte sin kone gennem 57 år. Betty havde gylpet blod op, og var med stærke mavesmerter indlagt på et London-hospital. Formodentlig en svulst. Hendes sind var meget reduceret af Alzheimers sygdom, og et mindre slagtilfælde tilbage i år 2000.

På stuen trak han et forhæng rundt om hendes seng, så de to andre indlagte ikke kunne se hvad der foregik. Derefter kvalte han sin kone med to plasticposer. Tog hjem og fortalte telefonisk deres niece hvad han havde gjort. Prøvede også at kvæle sig selv før politiet kom, men det lykkedes ikke.

De fire foregående år havde den gamle mand passet og plejet sin kone uden anden hjælp end til indkøb. Han kunne dårligt lade Betty være alene mere end ganske kort tid. Både arbejdet og presset var hårdt for ham. Da Betty begyndte at blive syg, havde Eric lovet hende at hun ikke skulle lide op til hendes død. De ville dø sammen.

Politiet sigtede ham for mord, men anklagemyndigheden gik med til i stedet at anklage ham for manddrab, der efter engelske love straffes mildere. Han fik i oktober 2008 en betinget dom på 9 måneders fængsel, forlod altså retten som en fri mand.

Dommeren pointerede at han var helt overbevist om at Eric var en betænksom, venlig og ærlig mand, og havde været en hengiven ægtefælle. Pegede på at omstændighederne var så usædvanlige at det ikke var nødvendigt med en fængsling. Ved afslutningen på retsmødet takkede Eric politi og venner for deres støtte, og sendte et fingerkys mod tilskuerpladserne.

Sidney Eric Norton

På den ene side glæder det mig at domstolen fandt udvej for ikke at sende den kærlige ægtemand i fængsel. På den anden side: Hykleri!

En del af dommerens kendelse var at samfundet kunne forstå Erics handlemåde, men ikke godtage den. Samtidig gjorde dommeren meget for at rose Eric for hvordan han tog sig af sin kone. En symbolsk dom blev afsagt, men stadig "skyldig". Samfundet derovre er tæt på reelt at acceptere medlidenhedsdrab i sådanne situationer. Eric fik "lov" til at forsvare sig med at han var under stort pres, stresset, og ikke var fuldt ansvarlig. Det er nærmest standardprocedure, og ved at underkaste sig denne kunne han slippe for anden straf end end at være indlagt på et psykiatrisk sygehus op til dommen. Psykiaterne derfra leverede den forventede mentalerklæring.

Jeg synes ellers netop at Sidney Eric Norton handlede ansvarligt, og tog sig godt af sin kone ved at afslutte hendes liv, eutanasi. En god mand, til den allersidste dag. Det praktiske med plastposer på en hospitalsstue var bestemt ikke nogen ideel løsning, men mulighederne var ikke til at lave en god ceremoni ud af det.

Fakta er at Eric selvfølgelig overtrådte loven, og det ville være urealistisk at indrette en lov med regler der kan rumme den almene forståelse for at Eric ikke er en forbryder. På dette punkt har Uruguay en god lovgivning, der giver dommeren mulighed for at vurdere om et medlidenhedsdrab kan medføre frifindelse.

Betty og Sidney Eric Norton ved deres bryllup0 comments:

Logo sommerfugl