Logo sommerfugl

søndag den 30. november 2008

Blomsterdøden på Sri Lanka

Sri Lanka, 1980. To teenagepiger spiste frø fra gul oleander (thevetia peruviana, i familie med nerie), en udbredt tropisk prydplante. Den er meget giftig og pigerne døde. Sagen vakte stor medieopmærksomhed, og planten kom i fokus som en selvmordsmetode. De følgende tre år ver der hhv. 23, 46 og 126 tilfælde.

Gul oleander

Siden da er tallet steget år for år, hen over øen. Selvmordsforsøgene er alt for ofte på grund af relativt små kriser, som en teenagepiges uenighed med mor. Uigennemtænkte selvmord i trods, en slags "hævn".

Planten er reelt ikke nogen god metode til selvmord. Forgiftningen er meget ubehagelig, og "kun" ca 10% dør. Det aktive stof (thevetin) virker på samme måde som hjertemedicinen digitalis (digoxin), der kan berolige ved hjerteflimmer. Ét frø fra gul oleander svarer til ca. 100 piller, en dosis der kan sætte hjertet i stå.

En engelsk læge, specialist i tropemedicin Michael Eddleston, besluttede sig til at forsøge om et antistof mod digoxin også ville hjælpe mod thevetin. Resultatet var positivt, midlet kunne normalisere hjerterytmen, og derved hindre patienten i at dø. Men det er ikke blevet en standard-behandling på Sri Lanka, da medikamentet er meget dyrt. En årsag til dette er at det i vesten primært bruges hvis en læge er kommet til at give for meget digoxin. Med fare for at hjertepatienten dør, og en retssag mod lægen, betyder prisen ikke så meget.

Gul oleander frugt
Men på Sri Lanka er der ikke råd til at behandle fattige med kostbar medicin. Det kan også siges at pengene kunne gøre mere gavn på anden måde, i et land hvor desperat fattigdom er en af de væsentlige årsager til selvmord. En endnu mere udbredt selvmordsmetode er pesticider, der igen er nemt tilgængelige. I det hele taget har Sri Lanka en af de allerhøjeste selvmordsrater i verden. Gul oleander bruges i omkring 1/4 af selvmordene, med ca. 2000 forgiftningsdødsfald om året. Sundhedssystemet kan ikke følge med.

På Sri Lanka er det nemt at få fat på frøene fra gul oleander. Planten er udbredt i vejgrøfter, hegn, haver og hække. Den er ligeså udbredt i mange andre tropiske lande, men det er kun på Sri Lanka den er blevet en almindelig selvmordsmetode. Dér er den blevet et kulturelt mønster, et selvmordsmeme. Lidt sammenligneligt med forhastede vestlige selvmordsforsøg med Panodil.

Forslag om udbredt rydning af de mange gul oleander er ikke blevet til noget.

Gul oleander0 comments:

Logo sommerfugl