Logo sommerfugl

torsdag den 15. september 2011

Eksistentielt valg som tatovering, nej til genoplivning

Joy Tomkins med 'Do Not RESUSCITATE' tatovering

Den pensionerede Joy Tomkins fra Downham Market, Norfolk i England har fået sine første tatoveringer. De er ikke tænkt som kropskunst, eller som symboler på hendes forfængelighed. Det er også hendes sidste tatoveringer, og har et praktisk formål. Og de er udtryk for et afklaret eksistentielt valg.

Do Not RESUSCITATE lyder teksten. Ingen genoplivning, nej tak. Hvis hun falder om med hjertestop eller lignende, vil hun ikke risikere at velmenende reddere eller læger forsøger en såkaldt genoplivning. Det kunne nemt gå grusomt galt, at hun "overlever" med store skader på krop og sind. Joy Tomkins vil hellere være helt død, end kun halvt levende som grønsag i mange timer, måneder eller år.

Som en lille ekstra sikkerhed, fik hun også en tatovering på ryggen ved højre skulder. "P.T.O" og en pil. Det står for "Please Turn Over", eller på dansk "Vend".

Joy Tomkins with tattoo 'P.T.O' - Please Turn Over

Den 81-årige bedstemor er helt afklaret med at hun nærmer sig døden, uden at det ligefrem haster. Hun har ingen dødelige sygdomme, men lider af leddegigt, diabetes og Raynauds syndrom. Hovedet har det til gengæld fint, og hun har gennemtænkt sine fremtidsudsigter. Tatoveringerne er at se som en billig forsikring, de kostede kun 5 engelske pund. De er jo heller ikke lavet som kunstneriske kropsudsmykninger.

Hun er blandt andet blevet inspireret af at måtte følge med i hvordan hendes mand fik en langsom og smertefuld død for 30 år siden. Det tog ham 7 seje år og lægefejl før han døde af Conns syndrom. Hans mor levede til hun blev 106 år, men de sidste 6 år var elendige. Joy mener at det havde været bedre ikke at trække pinen så længe ud. Hendes forældre måtte også igennem langsommelige måder at dø på. Kort sagt har Joy Tomkins ingen illusioner om at få lov til at dø i fred, med mindre hun insisterer på sin ret.

Joy Tomkins with 'Do Not RESUSCITATE' tattoo

Rent juridisk er tatoveringerne ikke at betragte som et livstestamente, men Joy Tomkins har selvfølgelig også papirerne på plads. Ved at sikre at hendes ønsker er synlige på hendes krop håber hun dog at forebygge at reddere eller læger går til forhastet angreb på hendes dødende legeme, før de begynder at interessere sig for hendes velafklarede ønsker.

Joy Tomkins tatoos 'Do Not RESUSCITATE' and 'P.T.O'2 comments:

Vinnie sagde ...

Cool to get a tattoo at that age - it's never to late :0 And then with a statement that matters :P

tosommerfugle sagde ...

Way more cool than a Hello Kitty on the buttock, or whatever :-)

Yes, the statement really matters, because life itself matters. A good life does not become better every day, if it ends in a prologed misery.

Logo sommerfugl