Logo sommerfugl

søndag den 11. september 2011

Den 11. september, frygtens helligdag

For præcis 10 år siden fløj terrorister et Boing 767 fly ind i det nordlige tårn af World Trade Center på Manhattan i New York. Nitten minutter senere stod det klart at det ikke var en ulykke, men et organiseret angreb, da det sydlige af tvillingetårnene blev torpederet af endnu en 767'er. Som bekendt førte de voldsomme brande til at de bærende konstruktioner brød sammen, og WTC styrtede i grus.

World Trade Center, Twin Towers & Boeing 767, September 11 2001 -- by Bernie

World Trade Center 9/11-2001, jumping couple
Omkring 200 af de næsten 3000 dræbte undgik at dø af branden ved selv at springe ud af vinduerne. Et eksistentielt valg, der senere blev voldsomt fordømt af radikale kristne fundamentalister. Disse prædikede hadefulde forestillinger om selvmord som en utilgivelig dødssynd, og at denne del af ofrene ville komme i helvede i stedet for i himmelen.

Terrorangrebet blev gennemført af en lille gruppe ekstremister, med hadefulde religiøse forestillinger som en del af deres filosofiske grundlag. Selvfølgelig er disse ligeså lidt repræsentative for muslimer og islam, som hadefulde kristne er for kristendommen som sådan.

Når jeg kalder den 11. september for "frygtens helligdag" er det ikke på grund af de voldsomme konsekvenser ved selve angrebet. Dødsofrene var dog "kun" en trediedel af dagens totale antal dødsfald i USA, dobbelt så mange døde af "naturlige" dødsårsager. Selv på denne dato kan det siges at usund kost, tobak og mangel på bevægelse afkortede flere amerikanske liv end den mest ekstreme terrorisme.

PostSecret: After september 11th, I slept with a nightlight for first time in 15 years

Frygten har til gengæld anrettet langt større skader i de efterfølgende år, hvor landene i den vestlige verden har givet afkald på grundlæggende værdier, og i stedet lader samfundets indretning og politik præge af frygt, overvågning, xenofobi, magtudøvelse og mistillid. Dette har givet enorme omkostninger, både økonomisk og menneskeligt. Netop "krigen mod terror" har anrettet langt større skader end terroren nogensinde kunne. Og den har fostret mange flere terrorister.

Derfor kan vi i sandhed fejre "frygtens helligdag". En strålende højtid for frygtens prædikanter.

9/11 In Memoriam by Wan Dahl NEM0


0 comments:

Logo sommerfugl