Logo sommerfugl

onsdag den 24. august 2011

Anna Ancher malede livet fra den blå stue

Fru Ane Brøndum i den blå stue, Anna Ancher (1913)
Fru Ane Brøndum i den blå stue, Anna Ancher (1913)

Skagensmaleren Anna Ancher portrætterede i 1913 sin mor, Ane Hedvig Brøndum, i den blå stue på Brøndums Hotel i Skagen. Billedets impressionistiske strøg sætter fokus på hvordan solens lys spiller på den gamle kvinde, og på væggen bagved. Der fremlægges ikke en historie om hvorfor den 87-årige moder sidder dér i sin kurvestol, men lader det være op til beskuerens egen oplevelse at nå frem til en fortolkning, eller måske uden analyse blot "nøjes" med at lade det smukke billede tale til følelserne. Ansigtet er afbildet som fjernt, uden at invitere til kontakt.

Fru Ane Brøndum i den blå stue, Anna Ancher (1913)
Fru Ane Brøndum i den blå stue, Anna Ancher (1913)

En mulig udlægning er at moderen som gammel og svagelig matriark blev hjulpet til at sidde på en god plads. Med omsorg blev hun pakket godt ind i tøj og et varmt tæppe, for endelig ikke at sidde og fryse. Nu sidder hun eftertænksomt og ser tilbage på et godt liv, som hun kan være veltilfreds med. Nu er livet i sin sidste fase, "den blå time". Måske blunder hun lidt, mæt af dage.

Hun drev i mange år hotellet på egen hånd, og lod trods sin strenge kristendom datteren have et frit og selvstændigt liv. Dengang var det ikke sædvanligt at lade en datter studere kunst (på Vilhelm Kyhns malerskole), og gøre andet end at forberede sig på at være hustru og mor. Et stort talent fik lov at blomstre, også efter ægteskabet med Michael Ancher.

Ane Hedvig Brøndum post mortem, Anna Ancher (1916)
Selv om Ane Brøndum på billedet ikke er på gravens rand, nærmer tiden sig hvor hun kan give slip på livet. Dengang var 87 år en virkelig høj alder. Måske blev hun begravet i det tøj som hun her sidder i, da hun døde 3 år senere. Efter dødens indtræden malede Anna Ancher et allersidste portræt af sin mor, som kulmination på en lang serie. Et langt liv.

Et andet kendt billede af Anna Ancher er "Solskin i den blå stue", malet i år 1891. Samme blå væg hvor solens lys får udtryk gennem den impressionistiske stil. Her er det datteren Helga Ancher, der sidder indadvendt i sin egen verden. Ingen historie, ud over at pigen sidder med sit sytøj. På andre portrætter sidder Helga sammen med sin bedstemor, også med sytøj.

Solskin i den blå stue, Anna Ancher (1891)
Solskin i den blå stue, Anna Ancher (1891)

En anden mulig kobling til det 25 år nyere billede af Ane Brøndum som gammel matriark er at der på væggen her hænger et helgenagtigt billede, der holder øje med den lille pige. Samtidig er der en tom plads hvor bedstemoderen senere tronede i sin kurvestol.


0 comments:

Logo sommerfugl