Logo sommerfugl

torsdag den 11. august 2011

Storm P - Klovn, Fra vugge til grav (Linedanser)

Livet er en Cirkus, man kommer ind og bukker,
render rundt, bukker igen og gaar ud.
Citat fra Storm P.

Linedanser - Fra vugge til grav - Storm P.
Storm P. - Linedanser - Fra vugge til grav

Ud over sine mange kendte og underfundige vittighedstegninger og aforismer, har Storm P (Robert Storm Petersen) bl.a. også udfoldet sig som maler. Fire år før sin død malede han i 1945 et billede af en linedanser, en cirkus-klovn i kjole og hvidt, som med paraply og høj hat balancerer højt oppe. Linen har en stige i hver ende, fra vugge og sutteflaske til død og begravelse.

Billedets klare symbolik fremhæves gennem dets naivistiske stil. Den umiddelbare fortolkning, om at det handler om et menneskeliv, er skåret ud i pap. Fødsel og død er uomgængelige livsvilkår, livets afgrænsning. Ind imellem må klovnen (mennesket) balancere på linen, og gennem sin optræden glæde sig selv og andre. Til sidst må forestillingen afsluttes med et buk, på vej ned i graven.

Undevejs er han overladt til sig selv for at holde balancen, og har kun sin paraply som hjælp på den usikre line. Jeg har fra kirkens præster set flere sære fortolkninger om at det er Gud som holder klovnen oppe, som om han ikke selv kan finde ud af det.

Storm P. - Er det ikke en latterlig bestilling at være klovn? - Næh, ikke når man ved man er det!
Den elskelige klovn er en tilbagevendende figur hos Storm P, og jeg tror ikke at der skal dybere analyse til for at se at den må tolkes som ham selv. Samtidig med at han var i rampelyset, og spillede rollen som den humørfyldte underholder uden sikkerhedsnet, fastholdt af omgivelsernes forventninger.

Det kan ikke være en tilfældighed at Storm P malede den linedansende klovn da han selv var gammel nok til at nærme sig stigen ned mod graven. Han var på vej mod sin død, i god ro og orden.

Publikum klapper stadigvæk.0 comments:

Logo sommerfugl