Logo sommerfugl

tirsdag den 3. maj 2011

Bil-sammenstød elendigt til selvmord

Mandag morgen lidt efter 08:00, på Egebjergvej ved Frenderup i Odsherred, styrede en 67-årig mand sin bil ind i et frontalt sammenstød med en modkørende bil, med en 45-årig mand fra Vig og tre børn. Ved kollisionen blev han slynget over i en tredie bil, der holdt stille med sin fører, en 23-årig kvinde. Der skete store materielle skader, men heldigvis ingen personskade.

Den 67-årige mand havde en seddel med i bilen. »Det er selvmord. Lad mig dø. Ring til min ekskone«. Det var altså et planlagt selvmordsforsøg, hvor han reelt ikke prøvede at lade det fremstå som en "normal" trafikulykke. Han håbede at en medbragt hegnspæl ville spidde ham. Bagefter forsøgte han at kaste sig ud foran en forbikørende bil, og senere at tage en politimands våben. Han havde været i kulkælderen siden konen forlod ham tidligere på året, og forsøgte i sidste uge selvmord med en slange fra bilens udstødningsrør ført ind gennem ruden. Det virkede ikke, når bilen har katalysator er der ikke kulilte nok.

Manden blev i grundlovsforhør varetægtsfængslet i 4 uger, på en psykiatrisk afdeling, anklaget for ting som at bringe andre menneskers liv i fare, "grov vold", eller drabsforsøg.


Ganske uafhængigt af baggrunden for hans forsøg på at begå selvmord, synes jeg egentlig at han er et værre fjols, for nu ikke at bruge kraftigere ord. En selvmordsmetode der udsætter andre for livsfare er noget forbandet svineri, ligemeget hvordan det så ellers ender. Så havde det været mindre vanvittigt at pløje bilen ind i en betonmur eller bropille. Eller en dyb havn. Ved et "ordentligt" selvmordsforsøg er der brug for at sætte sig ind i tingene, og at tage hensyn til andre.

Jeg kunne forestille mig at manden troede at der var større chancer for et at dø i sammenstød med en modkørende bil, sammenlignet med at torpedere noget solidt beton i stedet for. Det er en misforståelse, som han ikke er ene om. Mange tror at modkørende biler, der hver kører fx 80 km/t, giver et sammenstød svarende til at køre 160 km/t ind i en mur. Altså at hastighederne kan lægges sammen.

Sådan er den fysiske virkelighed ikke, ved lignende størrelse og fart giver et sammenstød mellem modkørende biler tilsvarende kræfter som at køre ind i en mur. For hver bil er der skader på samme niveau, og tilsvarende risiko for at blive dræbt. Ved forsøg på selvmord er muren en mindre dårlig metode, fordi den giver anledning til at planlægge et egnet sted, og sigte ordentligt. Og måske endda sørge for at skaderne ikke bliver afbødet af en airbag, som netop er særligt effektive ved denne type sammenstød.

Mythbusters logo

TV showet Mythbusters fra Discovery Channel har afprøvet dette, efter at de selv havde svært ved at tro at det er ligeså hårdt at køre ind i en mur. De var grundige nok til både at afprøve det i lille skala, og med rigtige biler. Deres fokus var selvfølgelig ikke at vurdere det i forhold til selvmord, men at kikke på skadernes omfang, og måle de fysiske kræfter. Resultatet var entydigt at begge biler fik skader svarende til at køre ind i en mur.

Mythbusters, Crash Force (impact)

Jeg fandt også en YouTube video med et sammendrag af det centrale sammenstød fra episoden. Du kan evt. selv søge videre på YouTube for at finde flere klip, der viser lidt mere fra TV programmet. Det giver et billede af hvordan de morer sig med at smadre biler, men på en måde som der kan læres noget af.0 comments:

Logo sommerfugl