Logo sommerfugl

torsdag den 7. oktober 2010

Jacob Jensen design af ligkister, "Diamanten"

En lidt sjov nyhed kommer fra ligkiste-fabrikken Tommerup Kister i Glamsbjerg nær Assens på Fyn. De har fået Jacob Jensen Design til at designe en ligkiste (og tilsvarende urne) med moderne linier. Den grundlæggende kasseform er der ikke pillet ved, men de sædvanlige buede linier i dekorative elementer er erstattet af lige linier og facetter, inspireret af formen på en diamant. Ingen krummelurer og stuk, men 32, 26 eller 14 facetter.

Diamant 32

Direktøren for Tommerup Kister, Ulrich Hein Boe Nielsen fortæller:
Vores branche er meget traditionel og konservativ. Det skal den være, men nogle af vores produkter er 90 år gamle, og de fleste af de kister vi i dag forhandler er mere end 40 år gamle. Med de mange udskæringer, pynt og kromelurer på kisterne hører vi stadig oftere, at det er svært for mange yngre generationer, at finde noget, de synes om og som kendetegner det, de gerne vil udtrykke ved en begravelse. Derfor indledte vi et samarbejde med Jacob Jensen Design om nogle helt nye unikke og stilrene kister.
Tanken må være at matche tidens trend med mere individuelle begravelser, hvor de efterladte kan sætte et mere personligt præg på ceremonien. Et præg som måske hellere skal være i "B&O-stil" end fra dengang den døde blev født.

Ulrich Hein Boe Nielsen, Tommerup Ligkister

Diamant urne
Timothy Jacob Jensen, der er chefdesigner og indehaver af Jacob Jensen Design, fortæller om den udfordrende opgave, hvor han er "kisteglad" for resultatet:
Det har været en vanvittig spændende opgave. For der er ikke noget større end døden. Det er en engangsforteelse. Samtidig er det et tabuiseret og stærkt følelsesladet område. Vi havde frie hænder til vores arbejde, men vi var alligevel underlagt en masse faktiske restriktioner i form af fysiske krav, lovgivning og emotionelle forhold. Med al respekt for en føntørrer har det her været en større udfordring. Vi er alle på projektet blevet konfronteret med spørgsmålet: "Kunne jeg tænke mig at blive begravet i sådan en?" Ideen bag har været at ophøje den afdøde og ære den afdøde og med kisten signalere god rejse, ikke den sidste rejse men til den næste rejse.

Diamant 14

Det kan selvfølgelig diskuteres om det er en "god investering" at anskaffe en dyr kasse, som hurtigt bliver begravet dybt i jorden, for at rådne op. Men så længe konceptet er en kistebegravelse, må det vel være op til de efterladte hvad de synes er mest "rigtigt" for dem. Og "Diamanten" er da i det mindste et noget mere moderne design, sammenlignet med flertallet af ligkister.

Smag og ubehag er som bekendt forskellig, men jeg byder det velkomment med et opdateret design som valgmulighed. Jeg kunne også forestille sig at bedemændene har en klar interesse i at bidrage til at de efterladte kan gøre "lidt ekstra" ud af begravelsen, og betale den dertil hørende regning. Det er jo også en forretning.


Diamant 26

En ting som jeg kunne "savne" lidt var en anden type modernisering. En vigtig trend i tiden er øget fokus på det miljøvenlige og gerne CO2-neutralt. Her ser de kantede ligkister ud til at være nøjagtig ligeså gammeldags som de gamle kister.

Jeg tror at det kunne være en relevant og interessant udfordring at modernisere begravelserne på denne måde. At det sidste minde også kan ske i respekt for naturens og eftertidens vilkår. "Grønne begravelser"; det må der være kunder i.

Dø skal vi jo alle, gerne uden "kassetænkning".

2 comments:

Leoparddrengen sagde ...

Jeg så godt nyheden, jeg tror det var i TV2 Nyhederne kl 19, hvor de også havde levende billeder; den de viste så ret sej ud, jeg kom til at tænke på den kiste Spock er i, da han sendes ud gennem torpedorøret af Enterprise i Wrath of Khan. Selvom den nok egentlig ikke lignede så meget.

Men de sagde altså der (i Nyhederne), at kisterne ikke kostede mere end andre kister, er jeg ret sikker på.

Hvad angår den miljørigtige begravelse er det ikke en ny tanke. Men i bund og grund er begravelse i en trækiste jo nogenlunde CO2-neutral, sålænge der plantes ny skov til at erstatte det fældede træ. Det er kun den energi der bruges til forarbejdning som er problematisk.

Brænding er selvfølgelig en anden sag. Derfor tror jeg også efterhånden jeg er gået væk fra at ville brændes, som jeg syntes var det mest "beskedne" i min barndom/ungdom, til nu at ville begraves.

tosommerfugle sagde ...

Med en grøn begravelse mener jeg egentlig noget som på betydeligt mere kort sigt kunne vende tilbage til kredsløbet. Det kunne f.eks. lade være at lade et flot træ suge næring fra ligets opløsning. Jeg har aldrig kunnet se ideen i at lade som om den døde ligger i sin kiste og venter på genopstandelsen :-)

Ikke at jeg betragter kistebegravelsen som "slem", men det kan bestemt gøres bedre, mere grønt. CO2 regnskabet for ligbrænding er dog ved at blive lidt bedre, når krematorierne efterhånden begynder at videregive varmen som fjernvarme.
> Ligafbrænding giver fjernvarme efter nye krav om røgrensning
Det luner altsammen ...

Hvad prisen angår, ser det ud til at Diamanten svarer til priserne i den højere ende af markedet, dog med forskellige priser for de tre typer. Bedemændende er dog ofte påfaldende "diskrete" om deres priser, og hvor mange kroner regningen kan løbe op i. Kunderne har jo også svært ved at spørge, og tinge om priser.

Jeg fandt lige Spocks kiste fra Star Trek, og jeg tror egentlig at den mest tiltaler fans :-)

Logo sommerfugl