Logo sommerfugl

fredag den 28. maj 2010

Selvmord ved hjælp af helium og en plastikpose

Ugeskrift for Læger udgav i september 2004 en kasuistik ud fra en sag med en mand som havde brugt gassen helium til at afslutte sit liv:

Du behøver dog ikke "ulejlige" dig med at klikke på linket. Tidligere havde Ugeskrift for Læger den udmærkede politik at artiklerne generelt var offentligt tilgængelige, men de havde gjort en undtagelse for netop denne artikel, hvor der i stedet fremkommer følgende forklaring:

Ugeskrift for Læger
Ugeskr Læger 2004;166(40):3506
Selvmord ved hjælp af helium og en plastikpose

KASUISTIK

Afdelingslæge Steen Krøyer Barnung & læge Christina Feddersen H:S Lægeambulancen

Da Ugeskrift for Læger ikke ønsker at medvirke til yderligere udbredelse af metoder til selvmord gennem elektroniske medier, er denne kasuistik ikke tilgængelig på internettet.

Redaktionen

Da jeg så denne erklæring for et par år siden morede jeg mig lidt over en sådan selvhøjtidelighed. Der var tale om information som var meget nemt søgbar på Internet, og jeg tror endog at ovenstående tirade vækker nysgerrigheden, for at finde frem til det som redaktionen ikke ville udbrede. Altså inspirere til at finde frem til de helt konkrete vejledninger. En sådan naivitet morede mig som nævnt lidt.

For et stykke tid siden modtog jeg en kopi af artiklens tekst fra en venlig anonym afsender. Derved fik jeg tilfredsstillet den nysgerrighed som jeg dog også havde om hvad der var så "farligt" ved kasuistikken.

Helium flasker

Afsættet var det første publicerede danske tilfælde, hvor denne metode vides at være brugt. En 35-årig mand blev i sommeren 2003 fundet død på en madras i sin lejlighed. En sort plastikpose over hovedet, og en åben 50-liters helium-beholder ved siden af. Afskedsbrevet nævnte at han på Internet havde fundet en opskrift på at begå selvmord ved hjælp af helium og en pose over hovedet.

Manden havde gennem halvandet år været i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem, med gentagne kortvarige indlæggelser, psykotiske episoder, og forsøg på selvmord. Tilsyneladende oplevede han ikke at forsøgene på behandling hjalp ham, og under en aftalt udgang virkeliggjorde han den mere effektive selvmordsmetode, som han havde fundet frem til, planlagt og forberedt.

Jeg har ikke basis for at vurdere om hans beslutning var "rimelig" eller ej, men omstændighederne peger ikke på at det var en spontan og uigennemtænkt beslutning. Han besluttede sig til at dø, og fandt frem til en relativt "pæn" metode, som hverken udsatte ham selv eller andre for noget oprivende eller voldsomt. Det var en meget bedre metode end f.eks. at kaste sig ud under et tog, eller springe fra et højhus.

Tidligere havde han forsøgt sig med "klamphuggeri" som at skære sig selv i håndled og skridt. Noget blodigt roderi, og virkelig dårligt som selvmordsmetode. Så han satte sig så meget ind i emnet at han fandt noget bedre.

Selvfølgelig er det en trist historie, men det var jo så hans beslutning at det havde været endnu mere trist at prøve at leve videre. Livet skal gerne være noget ønskværdigt, og ikke udarte til en forbandet pligt.

Grundstof helium (He)

Kasuistikken fra Ugeskrift fra Læger var ikke så detaljeret at den kunne kaldes for en opskrift på hvordan. Den gav mere generel information, og pointerede selv at det var let at finde frem til det mere specifikke på Internet. Det er derfor jeg kalder det for naiv selvhøjtidelighed at lave spærringen.

Den væsentligste information om selvmordsmetoden, som ikke fremgik af overskriften, var at en obduktion kun kan påvise dødsårsagen hvis der er mistanke om hvad der skete. Kun helt specielle analysemetoder kan påvise tilstedeværelsen af det helt ugiftige helium, eller andre inaktive gasarter. Det vil sige at en hjælper, som fjerner remedierne bagefter, kan gøre det meget svært at opklare at døden var noget frivilligt og planlagt. Det er jo så især aktuelt ved en velafklaret "selvadministreret aktiv dødshjælp", som er noget helt andet end krise-selvmord.

Da jeg selv skrev et blog indlæg (Gør-det-selv dødshjælp) hvor jeg pegede på metoden, igen uden at gøre det til en trin-for-trin opskrift, kunne jeg også se at der kom (og stadig kommer) læsere som havde søgt på noget med helium og selvmord, måske ud fra den misforståelse at det handler om en "helium-forgiftning". Det var bestemt ikke noget ukendt metode.

Nu er jeg ikke ude på at tillægge redaktionen en skjult dagsorden, men jeg bemærker at en effekt af hemmelighedskræmmeriet er at der ikke blev udstillet hvor tyndt det faglige har været omkring sagen. Hvordan det psykiatriske system slet ikke havde fået manden til at føle sig hjulpet.

Derudover omtales muligheden for at kendskab til metoden fører til den oftere vælges, som "den såkaldte Werther-effekt". Det er nu en udlægning som peger helt væk fra det primære ved Werther-effekten, som er at nogen kan identificere sig med en virkelig eller fiktiv person, og begå selvmord på lignende måde. Reelt er denne effekt meget sjælden, men der er til gengæld en stor tilbøjelighed til at omgivelserne, i deres søgen efter en forklaring, helst vil tro at selvmord blev udløst af noget udefra. Derved overforenkler de groft, og frakender den døde at det var en selvstændig beslutning.

Et meget omtalt eksempel fra Tyskland går på at der var flere selvmord foran tog, mens en TV serie om dette emne blev sendt. Men til gengæld var der færre selvmord med andre metoder.

Jeg kan ikke se noget skadeligt i at selvmord sker på en "pæn" måde, i stedet for en metode som er hensynløs overfor omgivelserne. Hemmelighedskræmmeri og censur er skadeligt, også her.

Sæt med balloner og trykflaske med helium


20 comments:

Anonym sagde ...

Jeg har googlet heliumsflasker lidt, og den største jeg kunne finde som ikke skulle lejes og returneres var på 0,42 m3. Jeg har prøvet at google mig til det men blev ikke helt overbevist. Vil det være nok til at kunne dø af det?

tosommerfugle sagde ...

Det kommer an på ... Der er mange ting som skal gøres på den helt rigtige måde for at bruge denne metode. Der findes (på engelsk) bøger og hjemmesider som giver vejledning omkring det praktiske. Her er mængden af helium kun et enkelt spørgsmål blandt andre, og jeg vil ikke begynde at forsøge at give svar på enkeltheder, når det afhænger af den mere overordnede forståelse for hvordan det kan gøres. Online findes der også beretninger om nogen som forsøgte sig uden at det gik som planlagt, sikkert på grund af manglende "rettidig omhu".

Unknown sagde ...

En plastikpose og ren CO2... 1-2 kg ren CO2 kan købes online for et relativt beskedent beløb, (jeg gav 299 kr) i følge min research dør man næsten øjeblikkeligt hvis man indånder luft som indeholder mere end 30 % CO2....

tosommerfugle sagde ...

CO2 er ganske rigtigt giftigt i høj dosis, men meldinger går på at det kan indebære stort ubehag, og det er jo netop noget som ikke er så "populært" når nogen føler behov for at dø. Og "næsten øjeblikkeligt" lyder som overdrivelse fra nogen som vil påstå at her er der en "god metode", uden at have sat sig ind i de besværlige detaljer.

Mennesker minder jo om svin, og jeg fandt en passage "Carbon dioxide is used for preslaughter anæsthesia of swine. The undesirable side effect of CO2, as used in commercial slaughterhouses, is that swine experience a stage of excitement with vocalization for about 40 seconds before they lose consciousness."

Og her ser jeg "vocalization" som eufemisme for at den skriger. Men det kan da siges at den ikke skriger når den derefter får en kniv i halsen.

SelvmordsEnglen sagde ...

Hej. Jeg vil gerne hænge mig selv. Kan man godt hænge sig selv med badekåbe snoren? Eller skal det være med et specielt ræb?

tosommerfugle sagde ...

"Hæng Dem ikke i bagateller, brug Randers Reb" lød et gammelt reklameslogan. Hvis det skal være, er en badekåbe snor ret uanvendeligt til "en ordentlig hængning". Den er for kort, måske ikke stærkt nok, og glider næppe godt nok til den løkke som brugtes af bødler.

Hvis jeg skulle få brug for at sige "nu er det nok" om livet, ville jeg bestemt ikke overveje hængning som metode. Det er for svært at gøre ordentligt; der er alt for mange små ting, som skal gøres helt rigtigt, for at det ikke går skævt. Det er jo ikke sagen at hænge og sprælle ved en langsom kvælning, eller leve videre med lammelser og/eller hjerneskader. Hvis det skulle lykkedes at få en hæslig død, ser du bestemt ikke godt ud, og har sikkert både skidt og tisset i bukserne.

En anden detalje er at mange, som forsøger selvmord, fortryder lige efter de har sat processen igang. Det kræver ualmindeligt gode armkræfter at løfte sig i rebet samtidig med at løsne løkken, der har strammet om halsen. Og det er da en grim tanke at have fortrudt, og så hænge og blive kvalt når armkræfterne ikke er nok til blot at holde sig oppe.

En interessant observation er at de professionelle omkring henrettelser er gået væk fra hængning som henrettelsesmetode, netop fordi det er for svært at ramme rigtigt, bl.a. omkring faldhøjde, vægt, for forskel på muskler. Det er ikke med urette at hensigten om at undgå en barbarisk henrettelse har ført til brugen af andre metoder. At disse heller ikke altid er så vellykkede, er så en anden sag.

I det hele taget er det svært at dræbe et raskt menneske på en civiliseret måde, og så meget desto sværere ved selvmord.

SelvmordsEnglen sagde ...

Jeg er bare bange for det gør ondt, hvis jeg bruger andre metoder, jeg er trods alt kun 13 år gammel. Jeg er sikker på jeg ikke fortryder, mit liv er fuld med lort. Hvad foren selvmordsmetode vil du anbefale mig?

tosommerfugle sagde ...

Anbefalinger af selvmordsmetoder gør jeg ikke i, min vinkling går omkring hvad der kan kaldes for "selvadministreret aktiv dødshjælp", hvor der på engelsk findes bøger med anbefalede metoder. Disse kræver nogen forberedelse, og at anskaffe de rigtige remedier (hvilket ikke er bare lige en tur i byen), så det egner sig ikke til en kort 1,2,3 vejledning.

Jeg kender selvfølgelig ikke din situation, men observerer at der er mange der i teenage årene har været helt sikre på at de bare ville dø, som efter at have overlevet bliver meget glade for at de ikke så tidligt gav afkald på livet, og dets muligheder og problemer. Så erfaringen er at det bliver bedre, også selv om livet er fuldt af lort. Sådan er livet også, og der er såmænd mange der tænker tanken om at ville væk!

Jeg vil foreslå dig at snakke med en rådgivning, der er også nogle som især har fokus på børn og unge. På Ungliv.dk fandt jeg en side, "ekstern telefonrådgivning", med en liste over gode muligheder.

Anonym sagde ...

Hvad sker der hvis man indånder stoffet C20? Og hvor kan man finde stoffet? Flødeskumspatroner?

tosommerfugle sagde ...

C20 er ikke noget stof jeg kender til. Det ville være 20 kulstofatomer samlet, og strukturer af ren kulstof findes fx i grafen og diamant. De er ikke gasarter.

Hvis du mener CO₂ (kuldioxid / kultveilte / kulsyre) - den meget kendte drivhusgas - findes denne gasart i luften over det hele, så det får du lidt af ved hvert normalt åndedrag, og udånder noget mere. Det er fx også det der giver brus i sodavand, så det er ikke noget der er entydigt giftigt. Der findes CO₂ flasker (kulsyrepatroner) i mange størrelser, til mange formål, men flødeskumspatroner er med lattergas.

stjernerne sagde ...

Hvad sker der hvis man dør?

tosommerfugle sagde ...

Døden er ophøret af eksistens af et sind, eller sjæl. Så du vender tilbage til hvor du var før livet, altså ikke-eksistens. Der findes selvfølgelig dem som ynder at hævde en eller anden form for fortsat eksistens efter døden (ud over kroppens materialer), men det ser jeg som udtryk for det "ubekvemme" ved at acceptere denne simple sandhed. Der findes jo ikke nogen evidens for de forskellige metafysiske påstande her.

Altså at angsten for døden fører til at insistere på det dualistiske synspunkt at sjælen har en eksistens ud over dens manifestation i kroppens fantastiske biologiske system. Filosofisk set afviser jeg dualisme, og derved bliver en masse andre spørgsmål nemme at forholde mig til.

Selve processen med at dø er det sværere at sige noget klart om. Omstændighederne omkring at dø kan variere fra at det kan sammenlignes med at falde i søvn, til en uhyggelig opfyldthed af smerter, angst og fortrydelse. Det må dog forventes at kroppens biologiske sammenbrud kan føre til alarmsignaler, sammenligneligt med at være alvorligt skadet.

Anonym sagde ...

Kan man dø, af at drikke vinduesrens, eller et andet rengøringsmiddel?

tosommerfugle sagde ...

Vinduesrens er ikke forsynet med advarselssymboler (ser jeg på en flaske), så det er ikke noget som henregnes under giftige stoffer. Indholdet er en slags alkohol (isopropanol, også kaldet isopropyl-alkohol), et rengøringsmiddel, samt farvestof. Det er skadeligt at drikke, men derfra til dø på kort sigt er der meget langt.

Hvad andre rengøringsmidler angår, kan nogle få af de mest skrappe være meget skadelige (ætsende), men hvis det skulle lykkedes at få så store skaderne at det medfører døden, må det forventes at være en langsommelig og voldsomt smertefuld død. Lidt sammenligneligt med at drikke kogende vand, bortset fra at det ikke "køler af". Jeg ville langt foretrække at dø af sult og tørst.

Drop det :-)

Anonym sagde ...

Jeg læste her på et tidspunkt en historie, om: Amanda Michelle Todd. Som begik selvmord, ved at drikke toiletrens. Og andre historier om at man faktisk godt kan dø, ved at drikke rengøringsmidler. Men man kommer dog på skadestuen først, og hvis man så bliver ved med at drikke, så dør man på et tidspunkt. Men ville bare lige være sikker, for nogen siger at man faktisk godt kan dø af det, og nogen siger - No Go!

tosommerfugle sagde ...

"Kan man dø af det" er ikke det relevante spørgsmål, med mindre det er helt uden betydning hvor smertefuldt det bliver, og hvor lang tid det tager. Det var derfor jeg nævnte muligheden med at dø af sult og tørst. Uden mad og drikke er der sikkerhed for at du dør, men det er hverken hurtigt eller komfortabelt. Andre ting kan være værre.

Det er en trist historie med Amanda Todd, ikke kun på grund af hvad der skete i hendes liv, som fik hende til at træffe en desperat beslutning. Sagen har også givet anledning til spredning af myter og mere eller mindre fantasifulde historier. Sandheden er ikke så "interessant" hvis der kan skrues op for dramaet - og nogen hopper på det. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men ser meldinger om at det ikke var toiletrens hun døde af. Håber at hun fik en mindre gruopvækkende død.

At drikke toiletrens vil ætse store sår undervejs (de er smertefulde), derfor sammenligner jeg det med kogende vand. Det ville være mere egnet som tortur (ret sadistisk), end som udholdelig måde at slippe livet på.

Anonym sagde ...

Hvis man går ind på: Amanda Michelle Todd - Vi Unge, får man historien fortalt, men jeg ved ikke om historien passer, men man får historien fortalt med alle detaljer. Og ja du har fuldstændig ret. Det jeg kunne forstå ved at læse historien er at hun begik selvmord ved at hun blev mobbet. Til at starte med drak hun blegemiddel, og hun var ved at dø, men så kom hun på hospitalet og blev reddet. Bagefter forsøgte hun en anden selvmordsmetode, og så endte hun med at dø til sidst. Men politiet vil ikke afsløre hvilken selvmordsmetode hun brugte. :)

tosommerfugle sagde ...

"Privatlivets fred" har du vel hørt om? Det princip må være vigtigere end offentlighedens nysgerrighed, når vi ikke taler om detaljer af væsentlig betydning. Der er bestemt ting at lære af hendes triste skæbne, men ikke lige hvad hun til sidst døde af.

Men det kan vel siges at det, sådan lidt indirekte, er en klar markering af at skabet med rengøringsmidler (som fx klorin) ikke er en god plan hvis ønsket er at dø. At medicinskabet heller ikke (eller kun ret sjældent) egner sig, er så en anden ting.

Marie-Louise sagde ...

Kan man dø ved at tage (15) piller? - Mere eller mindre? Panodil, smertestillende, eller skal det være nogen helt andre slags?

tosommerfugle sagde ...

Piller til selvmord er langt hovedsageligt en skidt idé. Panodil, Pinex og andre hovedpinepiller kan i en meget stor portion (en del mere end 15) give så alvorlige leverskader, at det fører til en langsommelig og smertefuld død, hvis der ikke bliver grebet ind. Mindre doser, fx 15, kan stadig være skadelige, så konsekvensen mere er at blive skadet og syg.

Myten om at falde stille i søvn, og ikke vågne igen, er langt fra virkeligheden her. Den kommer mere fra gammeldags sovepiller, hvor en stor overdosis af de stærkeste var en "god" selvmordsmetode. De bliver ikke udskrevet længere, og en læge vil afvise et sådant ønske.

Mere generelt ville andre piller som var "velegnede" til selvmord automatisk medføre at de blev svært tilgængelige. De ville også være så almen viden, at det ikke var nødvendigt at spørge. Sådan var det netop med de gamle sovepiller, indtil for omkring 40-50 år siden.

Nu om dage bliver disse midler kun brugt på hospitaler i helt specielle situationer, samt når dyrlæger afliver. Derudover bliver de nogle steder i verden brugt til en form for aktiv dødshjælp, hvor patienten får mulighed for selv at indtage et barbiturat. Selvsagt er der meget stramme krav omkring her at få noget udleveret. Og ikke i Danmark.

Medicinskabet er næsten altid en meget dårlig selvmordsmetode.

Logo sommerfugl