Logo sommerfugl

mandag den 16. februar 2009

Paul Benson: Et hensynsfuldt selvmord

Aqua Bar
Paul Benson ejede Aqua Bar i Manchester. I maj 2008 døde han på sit loft. Hans bror fandt ham, kvalt af en pose over hovedet, i kombination med en gas (formodentlig helium). Selvmord.

På grund af depression var Paul tilknyttet psykiatrisk afdeling på Wythenshawe Hospital. Han havde længe været i behandling, uden derfor at få det godt. Ingen livstruende sygdom, men heller intet ønske om at leve videre. To gange tidligere havde han forsøg selvmord. I 2006 sprang han fra en høj bro i Wales, og var i 6 uger indlagt med rygskader. Broen var ikke høj nok.

Mensai Suspension Bridge

Ved siden af Pauls lig lå der en håndbog i selvmord. Final Exit af Derek Humphry (den danske oversættelse, Sidste Udvej, vakte i 1992 stor debat). Han havde fulgt en omstændelig metode derfra. Den virkede.

Ligsynsmanden, Nigel Meadows, har nu kontaktet indenrigsministeren for at få nedlagt forbud mod bogen, og hjemmesider med vejledning i selvmord. Han bekymrer sig om mennesker som er mere sårbare og meget yngre. Især teenagere. Den logik hænger ikke sammen. Det var jo netop ikke et forhastet teenage indfald. Det er noget helt andet med et projekt, der har krævet grundig planlægning. Bogen er netop tænkt til velovervejede selvmord, for mennesker der ikke ønsker at lade en sygdom æde dem op.

Helium tank til balloner

Jeg tror at Paul havde forudset at nogen ville se bogen som årsag til selvmordet. På indersiden af omslaget pointerede han at den ikke havde tilskyndet ham til selvmord. Men den havde afholdt ham fra at gøre det på en måde som ville gå ud over andre, som f.eks. at kaste sig ud foran et tog. At det var en god bog, undtagen hvis metoden ikke virkede. Så ville han lægge sag an.

Pauls familie har ingen kommentarer. Men en ven, Andrew O'Dwyer, omtaler ham som et meget omsorgsfuldt menneske, der ville gøre meget for at hjælpe andre.

En trist historie at Paul Benson ikke kunne finde et liv at have det godt i. Selvmord i en depression ses jo som noget der ikke må ske. At depressionen kan og skal overstås. Men Paul havde prøvet i flere år. Han søgte hjælp, men havde det stadig så skidt at han ikke ville leve. Han havde undersøgt metoder, anskaffet bogen, og begik selvmord på en kompliceret måde. Det var tydeligvis gennemtænkt, og ikke blot et desperat indfald.

Det er grundlæggende set hans eget ansvar. Bogen brugte han til at finde en mere hensynsfuld metode til sit selvmord. Kvælning med plastikpose og helium. Uden håndbogen havde han snarere givet andre en traumatisk oplevelse. Så det var da godt at han havde bogen.



2 comments:

Anonym sagde ...

Censur er altid forkasteligt! Og så er der vist ikke så meget mere at sige om den sag. :-)
..Andet end at argumentationen for en eventuel censur naturligvis, som du jo også påpeger, er latterligt uholdbar.

tosommerfugle sagde ...

Censuren i Australien, New Zealand og Frankrig forbød i øvrigt bogen da den udkom. Ved appel lykkedes det dog at få censuren "down under" ophævet, men den franske udgave er stadig forbudt.

Herhjemme var der sidst lidt harcelleren da forfatteren Kristian Kristiansen for tre år siden promoverede sig selv ved at få MetroXpress til at formidle sin bekymring omkring at "friste svage sjæle til at begå selvmord". Så han mente at denne debatbog skulle fjernes fra de 110 biblioteker der har bogen.

Formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, var mere fornuftig:

”Denne bog handler ikke om at give grønt lys for selvmord til svage sjæle, som Kristian Kristiansen kalder dem. Forfatteren Derek Humphry har selv udtalt, at det aldrig må komme til at handle om aktiv dødshjælp til handikappede, personlighedsforstyrrede eller deprimerede mennesker. Det er primært en debatbog, der sætter fokus på aktiv dødshjælp for uhelbredeligt syge mennesker, og diskuterer sundhedsvæsenets rolle, eller mangel på samme, i den situation.”

...

”Understøttelsen af den offentlige debat er en af bibliotekernes vigtige opgaver i det danske samfund, og derfor ville det være helt uforståeligt, hvis en debatbog om aktiv dødshjælp skulle censureres bort fra bibliotekernes hylder”


Bibliotekarforbundet nyheder:
> Bog om aktiv dødshjælp skal stå på bibliotekerne
> Pernille Drost advarer mod voksende selvcensur blandt bibliotekarerne

Kristian Kristiansen søgte i øvrigt aktindsigt omkring bogens udlånshistorik.

Logo sommerfugl