Logo sommerfugl

søndag den 16. maj 2010

Sommerfugle spiser mere end nektar

Sommerfugl suger nektar på blomst

Det normale billede af sommerfugle er jo at de lander på de smukke blomster, og suger nektar gennem deres snabel. Denne forestilling passer fint med billedet af sommerfugle som søde, sarte og rene væsener. Som sædvanlig er virkeligheden mere spændende end naive, stereotype forestillinger.

Sommerfugl finder salt og mineraler

Nektar er en rigtig god kilde til sukker, og passer netop til at en sommerfugl kan drikke gennem sin snabel. Men en sommerfugl har brug for flere næringsstoffer end bare sukker, og nektar er altså ikke nogen god kilde til livsnødvendige salte og mineraler. Da en sommerfugl ikke har en egentlig mund, men er nødt til at drikke gennem sin snabel, må den finde sine mineraler på våde steder. Derfor ses sommerfugle ofte ved mudret vand, og andre "snavsede" steder, hvorfra de kan optage de essentielle stoffer.

Sommerfugle suger salt fra gødning

En glimrende kilde til salte og mineraler kan nok umiddelbart overraske og måske frastøde mange mennesker. Dyrs ekskrementer, afføring, klatter, gødning, fæces, bæ, lort - eller hvad der nu ellers bruges af ord her. Især i frisk tilstand egner væskeindholdet sig godt for en sulten sommerfugls snabel. En dampende hundelort? Ummm, frem med sugerøret.....

Livets salt til sommerfuglen.

En flok sommerfugle på en elefant-lort - en kilde til salt og mineraler

Også her er det alt for naivt at ville skelne skarpt mellem snavset og rent, smukt og grimt, eller godt og dårligt. Det hele hænger sammen, og intet kan undværes.


0 comments:

Logo sommerfugl