Logo sommerfugl

onsdag den 23. juli 2008

Lovkrævet vejledning om selvmordsmetode: Kulilte

På den anden side af Atlanterdammen florerer advarselsmærkater på varer. Mange ganske fjollede, i forsøg på undgå de kostbare ganske fjollede retssager. Som f.eks. en vejledning om at hårshampoo ikke er til indvortes brug. Der bliver dog også forsøgt at advare mod reelle farer, som kulilteforgiftning.

Kulilte (CO) er jo et farligt giftstof, en brændbar gas der især frigøres hvis en forbrænding sker uden tilstrækkelig lufttilførsel. Gamle dages bygas havde et stort indhold af kulilte. Benzinmotorer afgiver ofte væsentlige mængder kulilte i udstødningen, især hvis det ikke er en bil med katalysator på. Tilsvarende med benzindrevne nødgeneratorer til at sikre elektricitet i fjerntliggende huse. Altså kræves der her en advarsel:

DANGER - Using a generator indoors CAN KILL YOU IN MINUTES - Generator exhaust contains carbon monoxide. This is a poison you cannot see or smell

En endnu mere effektiv kilde til kulilte er en havegrill, især hvis lugtfri rene trækul bruges som brændsel. Med mindre der ligefrem pumpes ekstra luft igennem, dannes der store mængder kulilte. Brugt indendørs er en grill livsfarlig, især fordi det er muligt at blive forgiftet til passivitet, uden egentlig at opdage at den er ved at være gal. En snigende gas. Igen tid til et advarselsmærkat:

WARNING - CARBON MONOXIDE HAZARD - Burning charcoal inside can kill you. It gives off carbon monoxide, which has no odor. - NEVER burn charcoal inside homes, vehicles or tents

Der er ikke mange der dør af kulilteforgifning. Det var der nu heller ikke før der skulle skiltes med faren. Et spørgsmål kan på den anden side være hvor mange der bliver inspireret til selvmord gennem at få en vejledning lige i hovedet, også selv om de ikke søgte en opskrift. Det ser endda ud som om det må være en hurtig og nem metode.

Som selvmordsmetode kan det siges at være en fordel at det kan camoufleres som en ulykke, manglende omtanke. Få varmen en kold nat, ved at tage en brugt grill med ind. Røgforgiftning. Uden klare tegn på selvmord ville det blive rubriceret som en dum ulykke, uvidenhed om det farlige ved en grill indendørs. Det kan også være det rareste for omgivelserne. At fakta gemmes væk.

Resultaterne af et mislykket forsøg kan dog blive ganske grimme, i form af svære hjerneskader og andre problemer med nervesystemet. Det kræver omhu at sørge for tilstrækkelige mængder kulilte, uden at røg gør det ulideligt, uden at utætheder leder kulilten væk. Endvidere kan omgivelserne blive udsat for stor fare for brand og kulilteforgiftning. Ergo kan advarselsmærkaterne inspirere til uigennemtænkte selvmordsforsøg, der kan påføre personen selv og andre alvorlige skader. Hmmm.

Kulilte (CO) advarsel


4 comments:

Unknown sagde ...

Hvem bruger dog bilen i vore dage?? 1 kg Ren CO2 på gasflaskenkan bestilles over nettet til en beskeden pris..

tosommerfugle sagde ...

Du blander vel ikke CO og CO2 sammen? Der er stor forskel på effekten af kulilte og kultveilte/kuldioxid. Som skrevet i andet svar, er CO2 problematisk til formålet, og der findes bøger der beskriver gennemprøvede måder, i stedet for fusk.

Unknown sagde ...

Nej jeg blander ikke CO og CO2 sammen og ja der findes gode bøger, især The complete manual to suicide bør alle der overvejer at tjekke ud læse først.

tosommerfugle sagde ...

Kulilte er emnet for indlægget her, og når du derudover henviser til at bruge bilen (der tidligere var en pålidelig kilde til kulilte), er det dermed en sammenblanding. Om denne sammenblanding også var i dit hoved, tog jeg ikke stilling til.

"The Complete Manual of Suicide" vil jeg ikke tilråde, den bog er præget for meget af forfatterens personlige idiosynkrasier, som fx når Wataru Tsurumi promoverer Aokigahara skoven som "det perfekte sted at dø". Det lyder ikke som om seriøsiteten har været i højsædet. Bedre bøger her er Final Exit af Derek Humphry og The Peaceful Pill Handbook af Philip Nitschke.

Logo sommerfugl