Logo sommerfugl

søndag den 6. juli 2008

Slip den fri

Her til formiddag fandt jeg en lille fyr i en vindueskarm. Den må have forvildet sig ind af den natteåbne altandør. Kunne ikke finde ud igen, og sad ganske stille og ventede. Jeg hentede mit kamera, og åbnede vinduet på vid gab. Efter nogle få billeder mens sommervinden kærtegnede den, fløj den. Fri. Jeg håber at den fandt et bedre gemmested end en støvet vindueskarm, der kunne den ikke leve. Eller måske en solsort......

Hægspindemøl i vindueskarmen
Hægspindemøl (yponomeuta evonymella)

Nogle Internet søgninger og billedkiggeri senere, kunne jeg se at det var et hægspindemøl. Så jeg kunne forestille mig at mange haveejere hellere havde set at jeg maste den. Dens larver kan, i store tal, sætte sit kraftige præg på havebuske og andet. Når jeg ikke selv føler mig angrebet, har jeg det bedst med at at give sådanne smådyr friheden.

Jeg mindes en af mine første ture sammen med Ingelise, i toget over Sjælland. En hveps summede i vinduet. Kæmpede forgæves for at komme ud. Det skulle den ikke. Hun tog et penalhus og en tændstikæske frem. Gemte tændstikkerne i penalhuset. Fangede hvepsen i æsken og lod låget glide langsomt i. Hvepsen faldt til ro. Tog æsken ned, og kikkede på mig for at se om jeg synes at hun var skør. Næh. Ved næste station gik vi hen til døren, og lod hvepsen flyve frit mod himmelen.

Vores rejse sammen gik videre. Indtil hun måtte have frihed fra livet.

2 comments:

Anonym sagde ...

Det er en fin historie Johnnie. Tak for den:-)

tosommerfugle sagde ...

Aktiv livshjælp synes jeg er et rigtigt godt princip :-)

Logo sommerfugl