Den største Canadiske by, Toronto, gennemskæres af en floddal (med Don River), der indtil 1918 var en trafikal forhindring. Ved et stort projekt blev byen bundet sammen af Prince Edward Viaduct, en 40 meter høj bro med stålbuer over en længde på 1/2 km. Ud over floden rummer dalen nu større veje og en jernbane.
I årenes løb opnåede Bloor Viaduct, som broen kaldes i daglig tale, berømmelse for at være en "magnet" for selvmord. Næst efter Golden Gate Bridge ved San Francisco, blev den verdens mest "populære" selvmordsbro, med op imod 500 selvmord siden åbningen, og efterhånden et dødeligt spring næsten hver måned. Dertil nogle som "kun" blev hårdt kvæstede. Da viadukten skulle renoveres i 2003, blev der bevilget penge til en afskærmning, mens der ikke kunne afsættes ressourcer til øget psykologisk eller psykiatrisk indsats mod selvmord.
Den erklærede hensigt var selvfølgelig selvmordsforebyggelse, men det har nok også spillet ind at det var ganske "ubekvemt" at være berømt og hyppigt nævnt i forbindelse med selvmord. Som en meget synlig påmindelse om at selvmord er noget ganske dagligdags i vores verden.
Efter forsinkelser supplerede en offentlig indsamling den alt for lille bevilling, og Luminous Veil blev færdiggjort i 2003. Afspærringen består af over 9000 tætsiddende stålstænger på 5 meters længde, holdt oppe af vinklede master. Der blev ikke råd til den belysning som ellers gav projektet sit navn, "lysende slør".
Heller ikke resultaterne kan kaldes for lysende. Ingeniørerne gjorde deres arbejde godt, og konstruerede en afspærring et fængsel værdigt. Gitteret kan ikke passeres uden værktøj og målrettede forberedelser. Der blev altså sat en effektiv stopper for selvmord fra denne bro. Men antallet af selvmord ved spring fra høje punkter er uændret. Nu sker der bare tilsvarende flere selvmord fra en af de mange andre broer i Toronto, eller fra en af storbyens mange høje bygninger. Statistikkerne er helt klare her.
Skeptikere havde allerede forudsagt dette resultat før der blev brugt næsten 6 millioner Canadiske dollar på et monstrum af et gitterværk, helt uden selvmordsforebyggende effekt. Det er nemlig dybt naivt at tro at forebyggelse handler om fysisk at hindre selvmord. Selv om det kan lade sig gøre at gøre noget ved den dårlige PR et kendt selvmordssted giver, hjælper det jo ikke det mindste på årsagerne til selvmordsforsøg. Og en i selvmordstanker går selvfølgelig til et sted hvor der ingen forhindringer er, for at tænke over tingene en måske allersidste gang.
Jeg vil ganske bestemt tro at de 30 millioner kroner kunne have været brugt bedre på at forebygge selvmord, i stedet for virkningsløs signalpolitik. Nu har Toronto et dyrt mindesmærke over politikeres ønske om at foregive handlingskraft.
- British Medical Journal:
Effect of a barrier at Bloor Street Viaduct on suicide rates in Toronto: natural experiment -- Sinyor and Levitt - CTV Toronto News:
Do barriers around bridges prevent suicides? - The Strand, Opinion:
Bloor viaduct "Luminous Veil" a $6 million life saver
Se også:
0 comments:
Send en kommentar