Logo sommerfugl

mandag den 16. juni 2014

H.A. Brendekilde: Dødens engle?


Den fynske kunstner Hans Andersen Brendekilde malede i sin socialrealistiske periode flere malerier omkring social nød, med døden som konsekvens. Dette billede fra 1894, som jeg ikke kender titlen på, inviterer til en fortolkning med to forældreløse mindre børn, som har fundet lidt læ ved en gammel trækasse og et skævt plankeværk. Måske en storesøster, som prøvede at tage sig af sin lillebror, under meget kummerlige vilkår.

Heldigvis er der kommet en hjælper, en voksen pige med meget langt hår, og en blomsterkrans i håret. Næsten en eventyragtig skikkelse, en engel, som ser til børnene. Hun kom med en kurv med mad, men den er nu væltet. Der blev ikke brug for den, børnene er døde, og over dem hænger en lidt utydelig skikkelse i luften. En mørk engel, dødens engel. En sørgelig slutning for børnene, måske især fordi det samtidig er en "happy ending". Det var bedre at dø, med det åbenlyse budskab til tilskueren om at sådan skulle det da ikke have været.

Temaet i billedet er meget tæt på et samtidigt maleri fra Brendekilde, det noget mere dystre "En dreng møder døden", hvor situationen også minder om H.C. Andersens berømte eventyr "Den lille pige med svovlstikkerne", der ligeledes foregår i en by, med oversete børn i elendige vilkår. Byens liv i baggrundet viser at det manglende sociale sikkerhedsnet ikke var på grund af manglende ressourcer i samfundet. Urbaniseringen med de voksende storbyer tabte for mange fattige, når der næsten ingen hjælp var at hente, for dem der ikke kunne klare sig selv.

Livet er ikke altid bedre end døden.


0 comments:

Logo sommerfugl