Logo sommerfugl

onsdag den 11. juni 2014

Juridisk dilemma om aktiv dødshjælp i Quebec, Canada

Quebec flag
Parlamentet i den Canadiske provins Quebec har med stort flertal vedtaget en lov som giver mulighed for aktiv dødshjælp til døende patienter, hvis/når lægerne ikke er i stand til at sikre patienten en tålelig livsafslutning, ellers. Det er altså "blot" en mulighed omkring palliativ behandling, der jo går på at gøre alt for at patientens sidste tid bliver så god som muligt. I nogle få tilfælde vil det mest realistiske være at afkorte livet.

Det kan siges at være en variant af den dobbeltregel som bruges i store dele af verden. Det ses som acceptabelt at give så store doser smertestillende medicin, som morfin, selv om dette kan forkorte livet. Det er vigtigere at undgå at døden blive en lidelsesfuld proces. Men dette kan ikke altid opnås, lægernes muligheder er begrænsede. Her ses det som centralt med lægens hensigt med en stor dosis, at det ikke må være med det formål at afkorte livet. Men mon dog ikke mange læger, patienter og pårørende har set dette som en overordentlig hensigtsmæssig "bivirkning".

Den nye lov i Quebec, som endnu ikke er trådt i kraft, møders dog (ud over sædvanlig religiøst baseret afstandtagen og bekymring) med et mindre juridisk dilemma. Provinsregeringen har kompetence til at lovgive om sundhedssystemet, men den nationale straffelov forbyder det som kan kaldes for medlidenhedsdrab. Spørgsmålet er altså om dødshjælp til allerede døende patienter, efter grundige forsigtighedsprincipper, er behandling omfattet af patientens selvbestemmelsesret, eller om det skal ses som et drab.

Jeg mener dog at dette dilemma må være let at afklare. Vi kan sammenligne med sterilisation, som selvfølgelig ville være et alvorligt (og strafbart) overgreb uden patientens udtrykkelige og afklarede ønske. Her er det altså ikke noget "problem" at indse at menneskets eget ønske er det centrale, og således må det også være ved dødshjælp. Det handler ikke om at tage et liv, men om at give døden.0 comments:

Logo sommerfugl