Logo sommerfugl

torsdag den 27. marts 2014

Nej, rygning er ikke "langsomt selvmord"

I started smoking because I thought it would be easier on my family/friends if I let the cigarettes eventually kill me rather than if I did it myself. - But now I love my life and can't quit - 'Smoking kills'

Dette anonyme postkort til den amerikanske blog PostSecret er jo på den ene side en lidt sjov og trist historie om en som direkte vælger at begynde at ryge, som et bevidst langsomt selvmord, uden at det for familie og venner skulle se ud som andet end en "normal" død på grund af cigaretter. Det var sikkert inspireret af det overdrevne budskab "smoking kills", altså "rygning dræber". Men så kom hun eller han frem til at elske livet, men uden at kunne holde op med at ryge. Ups!

Som selvmordmetode betraget er det en meget dårlig plan, ikke kun på grund af at rygning som vanedannende afhængighed nemt varer mange år, hvor selvmordstanker ofte er overstået i løbet af forholdsvis kort tid. Sagen er også at selv om rygning utvivlsomt kan være en væsentlig belastning af helbredet, er det dog kun én blandt mange faktorer. Anekdoterne om meget gamle storrygere florerer livligt, men "glemmer" dog at det er usædvanligt nok til at være en historie værd.

Risikoen er logisk nok størst for en storryger, som samtidig dyrker andre helbredsbelastende vaner, som fx stort forbrug af alkohol eller kød. Hvad mange "glemmer" er at det ikke ser ud til at rygning er mere farligt end andre former for røg, såsom en havegrill eller indendørs stearinlys. Og i moderate mængder vil jeg såmænd ikke kalde det for farligt at hygge sig med grillmad, samt lys og vin på bordet. Også selv om disse ting også indebærer en ekstra risiko omkring at få kræft.

Men der er jo mange mennesker som overlever i mange år, uden kræft. Og det er jo heller ikke uset at nogen får kræft på trods af at undgå de klassiske "dårlige vaner". Så jeg ser ingen grund til at drive klapjagt på rygere, så længe de optræder med hensyn.

Jeg ryger ikke selv, så jeg har ikke noget i klemme her, men er dog tilhænger af at se rationelt på risikoen, så den sættes i perspektiv i forhold til andre belastninger. Rygning kan være skadeligt, især for storrygere, men det er der også mange andre ting der kan.

Dø skal vi jo alle, og kræft er at regne for en "indbygget" risiko ved at leve. Og selvmord er nødvendigvis noget som indebærer en hensigt om at dø. Dette er yderst sjældent gældende for rygning.


0 comments:

Logo sommerfugl