Logo sommerfugl

tirsdag den 26. november 2013

Romantik på luksus-hotel i Paris

Hôtel Lutetia, Paris

Det ældre franske ægtepar Georgette og Bernard Cazes rejste i sidste uge på det luksuriøse Art Déco Hôtel Lutetia på venstre seinebred i Paris. De var begge 86 år, og som venner og familie sagde, var de stadig forelskede efter over 60 års ægteskab.

Da room-service fredag morgen kom med den bestilte morgenmad, lå de to gamle mennesker fredeligt på sengen, hånd i hånd. Og de var døde. De havde de selv taget sig af, og meningen med morgenmaden var blot at sikre at de blev fundet efter kort tid. Alt var velforberedt og nøje planlagt gennem længere tid. Ud over et brev til familien, var der også en skrivelse adresseret til anklagemyndigheden, med kravet om retten til en værdig død. De var vrede over ikke på en legal måde kunne få lov til en fredelig død; ingen respekt for deres frihed.

Bernard og Georgette Cazes

Georgette og Bernard Cazes var tilsyneladende ikke alvorligt syge, men ville under ingen omstændigheder risikere at noget brød deres store kærlighed og samhørighed. Risikere at blive afhængige af nogen.

Sagen har endnu engang vakt til debat om aktiv dødshjælp, og den omstændighed at masser af gamle mennesker afslutter deres liv med selvmord, desværre ofte gennem usikre og uværdige selvmordsmetoder. Ægteparret Cazes var begge intellektuelle mennesker, og havde arrangeret deres død omhyggeligt, men det er der alt for mange som ikke kan.

Nogen vil kalde historien for en tragedie. Men hvorfor nu det? Det værste er sådan set at de kunne have ventet et stykke tid, til deres grænse for alvor var nået, hvis de havde haft adgang til en legal måde at få hjælp til at dø. Nu blev de nødt til selv at gøre det, mens de endnu var friske og uafhængige.

De havde et lykkeligt liv, og fik en lykkelig død.0 comments:

Logo sommerfugl