Logo sommerfugl

onsdag den 3. april 2013

Den næstekærlige ateist

You pray for me. - I'll think for you.


2 comments:

Peter sagde ...

Hej
Synes det er en genial plakat.
Bliver på en gang voldsomt provokeret, men samtidig kickstarter den en masse tanker.
Kan godt se at der er et næstekærligt, eller måske tillidstema? Alla: Selv om folk spænder fra at være superkloge/vise, til at være superdumme/idioter. Kan begge yderligheder jo godt være nogle rigtig flinke mennesker med hjertet på rette sted:-)
Og hånden på hjertet: For mig er forskellen på at tro eller vide, nogle gange lidt for afhængig af min hukommelse iøvrigt:-)
Fin plakat!
Mvh Peter

tosommerfugle sagde ...

Det provokerende er jo netop også hvad motivet spiller på. Afhængig af sammenhængen, kan begge meldinger ses som udtryk for arrogance og nedladenhed. Men det kan jo også være at begge dele er ment af et godt hjerte. Hver person sin måde at prøve at takle tingene på.

Jeg vælger jo så ganske bevidst at markere kontrasten ved at tolke det som næstekærlighed, selv om det måske ikke helt var ment sådan, i hvad der ser ud til at være kilde til citatet. I en ophedet debat slyngede en troende "I'll pray for you" mod Christopher Hitchens (en meget markant ateist, der døde af kræft), og han svarede "Then, I'll think for you".

Det er jo helt rigtigt at mennesker kan være rigtig flinke, uafhængig af hvor mange brikker de har at flytte med, men der findes jo også dumme svin over hele spektret :-)

Den "uskarpe overgang" mellem at tro og at vide er en ganske naturlig konsekvens af at vi ikke kan vide alt. Den vigtigere forskel er så om der er modtagelighed for gode argumenter, eller om tro bliver set som vigtigere end viden.

Selv om det at være troende ofte (fra begge sider) bliver gjort til en modsætning til at være tænkende, synes jeg nu at det er en falsk kontrast. Selv om det er lidt atypisk, er der dog en del troende videnskabsmænd, der studerer verdens fantastisk indretning uden at søge konkrete forklaringer i skrifter fra mellemøstlige bronzealder-stammer.

Så der kan være plads til begge dele, i næstekærlig sameksistens, så længe det ikke gøres til at nedgøre hinanden.

Logo sommerfugl