Logo sommerfugl

torsdag den 10. januar 2013

Lise lod sin hånd følge sin mors sidste vilje

Paul Richer - statuette af gammel kvinde med Parkinsons sygdom

Hvor ville det have været fantastisk, hvis der bare kunne komme en læge og give min mor den sidste sprøjte, mens vi børn kunne sidde og holde i hånden og græde imens. Det ville være en værdig død.

Sådan forklarede anonyme "Lise" i historien om sin mors død, på Radio24syv. Moderen havde i flere år lidt af Parkinsons sygdom, der i sin ubønhørlige fremadskriden nedbryder nervesystemet, hvilke jo især vil sige at hjernen degenererer. Det var tungt for familien at følge med i hvordan den gamle kvinde gik i forfald, og snakke om hvordan hun virkelig ikke ville finde sig i at ende "som en grønsag".


Planen var at hun ville afslutte sit liv ved at sluge en masse piller, som hun over årene havde samlet sammen. En usikker metode, for selv om det er livsfarligt med overdosis en del slags medicin, er der stor risiko for at det ikke giver det ønskede resultat. Selv om der blev suppleret med en pose over hovedet, for at give en langsom kvælning, var hun desværre ikke død et stykke tid efter at de havde sagt farvel.

Vi sad og ventede en times tid, inden der var en, som gik ind til hende. Men min mor var ikke død. Hun havde slugt pillerne, men var blot faldet i søvn. Så det blev mig, der skulle tage den endelige afgørelse, derfor tog jeg plasticposen og bandt en stram knude om elastikken.

Efter mange år har Lise det stadig rædselsfuldt med hvad hun måtte gøre. Hun havde overskredet en grænse, og kan ikke sige sig fri for en frygt for at blive kaldt for morder. Et stempel som hun ikke synes at hun fortjener.

Forvitret kirkegårds-skulptur med siddende pige

Det synes jeg heller ikke. Moderen traf en rationel beslutning om at gå i døden, da sygdommen udviklede sig drastisk. Familie og venner samledes, for at tage afsked. Lise måtte blot hjælpe med sine sunde og sikre hænder, når tingene ikke gik helt efter planen.

Lise har min fulde støtte og respekt. Hun kan være stolt af sit mod og sin handling.


0 comments:

Logo sommerfugl