Logo sommerfugl

lørdag den 12. januar 2013

Francisco Goya og frygten for døden

Francisco Goya - Saturn æder sit barn - Saturn Devouring His Son - 1819-1823
Saturn æder sit barn - Francisco Goya - Saturn Devouring His Son

Den kendte spanske kunstner Francisco Goya malede i en periode hvad der blev kendt som de "sorte malerier". Voldsomme og makabre motiver, med dramatisk indhold og store følelser. Det kan kaldes for meget tidlige ekspressionistiske malerier, længe før denne bølge fik navn og definition, med motiver der lægger op til analyse af hvad kunstneren søgte af udtrykke.

Dette motiv fra den græsk-romerske mytologi viser guden Saturn (Kronos), der frygtede for at han ville blive omstyrtet af sine børn. Derfor åd han dem efter fødslen, så han kunne blive ved magten. Som jeg tolker det, udtrykker denne myte frygten for døden. Det naturlige livsløb er jo at hver generation afløses af sine børn, som styrer den verden hvor deres gamle forældre fortsætter deres sikre vej mod døden. Så forestillingen kan have været at uden børn til at overtage magten, kunne Saturn selv blive ved med at herske. Undgå døden.

Francisco Goya var ved at blive gammel, og må have tænkt over eget forhold til døden. Han gjorde sig mørke tanker, og udtrykte disse i fresco-malerier på væggene i sit hus. Værkerne var ikke ment for andre end ham selv, men efter hans død kan disse fantastiske billeder siges at have taget en del af magten over hans eftermæle.

En mindre indadvendt fortolkning kunne være at se det som henvisning til hvordan menneskene bekæmper sig selv, som i borgerkrige og revolutioner. Men så ville det vel snarere have været et maleri som Goya gerne ville fremvise, som påmindelse for tilskuerne.

Måske er han til dels blevet inspireret af dette tilsvarende maleri af Peter Paul Rubens, der også kunne male andet end velnærede englebasser. Dette ser jeg som mindre personligt, men et forsøg på at lave et direkte grusomt motiv, som en fortolkning af den gamle myte. Det kan måske også ses som en stærkt katolsk kunstners dæmonisering af de "barbariske" ældre religioner.

Peter Paul Rubens: Saturn devours one of his sons
Peter Paul Rubens - Saturn devours one of his sons


0 comments:

Logo sommerfugl