Logo sommerfugl

fredag den 29. juni 2012

Hellere bedrag end ærlighed?

Noël Coward: It's discouraging to think how many people are shocked by honesty and how few by deceit.

It's discouraging
to think how
many people
are shocked
by honesty
and how few
by deceit.

Det er nedslående
at tænke på hvor
mange mennesker
der chokeres
af ærlighed
og hvor få
af bedrag.

Noël Coward
Blithe Spirit


2 comments:

CMK sagde ...

Skarp og tankevækkende pointe. Virker oplagt sand. "Bedrag" er et hårdt ord og man kan måske formildende spørge om ikke-ærlighed altid er = bedrag. Det mest underlige fænomen i bedrag-boldgaden er vel selvbedraget. Hvordan kan det være muligt at bedrage sig selv, når samme selv faktisk kender sandheden. Det må vel siges at være noget kun mennesker kan præstere.
Manglende mod…. eller bekvemmelighed. Jeg ved det ikke.

tosommerfugle sagde ...

Afvejningen mellem "bedrag" og "ikke-ærlighed" kan måske bedst afgøres af den som "går glip af" sandheden. "Hvide løgne" er måske udtryk for løgnerens selvbedrag, om at det er bedst at skjule sandheden for den som ikke formodes at kunne administrere den virkelige verden. Muligvis kan sandheden være lidt ubekvem, men dog meget bedre end hvad der sker når løgnen jo alligevel bryder sammen.

Men jo, netop selvbedrag er sjovt, men dog udtryk for den praktiske (og meget vigtige) menneskelige egenskab med at kunne danne sig et verdensbillede på trods af store huller, og mangel på konsistent sammenhæng. Her bliver det nødvendigt at lade to og fem være lige, nogen gange.

Derfor bliver en selektiv omgang med sandheden, netop overfor sig selv, til en normal og forventet egenskab. Og derfor chokerer det når mennesker lader være med at bedrage sig selv. Og lader være med at udvide dette bedrag til også at omfatte andre, på de felter hvor det ses som "det normale" at leve på en løgn.

Chokket kommer så når sandheden bliver så uafviselig at korthuset bryder sammen :-)

Så jo, det kræver mod at sige tingene som de er. Men min observation er dog at de fleste mennesker, efter den første overraskelse, synes at det er ganske behageligt. Altså alligevel det mest bekvemme, ud over på helt kort sigt!

Logo sommerfugl