Logo sommerfugl

onsdag den 13. juni 2012

Vincent van Gogh malede også sommerfugle

Vincent van Gogh - Sommerfugle og valmuer - Butterflies and poppies (1890)
Vincent van Gogh - Butterflies and poppies (1890)

Den berømte hollandske maler Vincent van Gogh udførte 1889-1890 disse tre dekorative malerier med blomster og sommerfugle. De impressionistiske kunstværker var inspireret af japanske kompositioner. Især det øverste maleri kan kaldes for halvfærdigt, med store flader umalet lærred. Det er bestemt nydelige og veludførte malerier. Vincent van Gogh kunne sit håndværk med farver og velplacerede strøg.

Vincent van Gogh - Natpåfugleøje - Emperor moth (1889)
Vincent van Gogh - Emperor moth (1889)

Malerierne af Vincent van Gogh handles til ekstreme priser, når et af værkerne en sjælden gang er på auktion. For nogle er det et statussymbol at eje værker med rekordhøje priser. Jeg tror på at de da nok synes at billederne er nydelige, men det handler udelukkende om den værdi som er blevet knyttet til en kunstner, der i levende live måske måtte sælge værkerne meget billigt. Der skulle jo også være mad og husly.

Jeg tror at mange ville være villige til at lave en analyse hvor de fortolker en masse spændende ord og filosofiske begreber ind i billederne. Når det er så store priser, må det jo være stor kunst. Det forudsætter selvfølgelig at de ved hvem kunstneren er, og derfor kan afpasse deres bedømmelse til markedets økonomiske vilkår. Så kan hvad som helst tolkes som basis for længere henførte foredrag, og med dybtgående fortolkninger af hver enkelt penselstrøg. En fantasi som næppe har nogen forbindelse med malerens vilkår i sit liv og arbejde.

Vincent van Gogh - Have med sommerfugle - Garden with butterflies (1889)
Vincent van Gogh - Garden with butterflies (1889)


0 comments:

Logo sommerfugl