Logo sommerfugl

lørdag den 2. juni 2012

Verden glemmer ikke Omayra Sánchez

Frank Fournier: The Agony of Omayra Sánchez

Dette billede viser den kønne 13-årige pige Omayra Sánchez fra landsbyen Armero i Colombia. Den 13. november 1985 gik vulkanen Nevado del Ruiz i et voldsomt udbrud, og kraftige lahar mudderstrømme dræbte omkring 23.000 mennesker. Redningsarbejdere fandt Omayra fastlåst i ruinerne af famliens hus, og næsten dækket af mudder og vand. De havde ingen muligheder for at få teenage-pigen fri, og efter 60 timer med mod, sang, værdighed og medieopmærksomhed døde hun. Afkræftet og stærk.

Kort før den bange og fattede pige døde tog Frank Fournier dette fremragende billede, som gik verden rundt, og vandt World Press Photo of the Year for 1985. Billedet var med til at sikre opmærksomhed omkring et redningsarbejde næsten uden ressourcer, og med elendig organisation. Det måtte da have været muligt at redde i det mindste denne pige, så hendes billede ikke kom til at stå som symbol på mere end blot naturkatastrofen.

Det stærke billede var kontroversielt. Frank Fournier blev beskyldt for at være en grib, og at det var uværdigt at offentliggøre billedet, når pigen døde kort efter. Jeg synes at billedet netop blev et værdigt minde over et svigtet menneskeliv, det eneste som fotografen kunne gøre for hende.

Et uforglemmeligt billede.


0 comments:

Logo sommerfugl