Logo sommerfugl

lørdag den 3. december 2011

Døden i julelampens skær

Lille frostmåler, han og hun i parring

Lyse natsværmere flyver rundt i det danske vintermørke. Frostmåler-hanner flagrer rundt på jagt efter de næsten vingeløse hunner. Disse sidder stille på grene og træer, mens de spreder lokkende feromoner. Natsommerfuglene skal jo forplante sig, men edderkopper har også brug for en "julefrokost". Sektoredderkoppen venter på at parringslystne frostmålere bliver fanget i dens spind.

Og her kommer julelampen ind i billedet. Sommerfuglens navigationssystem forvirres af kunstig belysning, som tiltrækker nattens sværmere. Den søde juletid markeres jo af elektriske lys på planter og huse. Netop her har sektoredderkoppen fundet ud af at anbringe sine klæbrige tråde. Døden i julelampens skær.

Sektoredderkop har fanget en lille frostmåler (Operophtera brumata)

Når mennesker også er lidt mere udsatte for at dø i juletiden er det ikke på grund af jagten på sex. Så mange jalousimord er der jo heller ikke omkring julefrokosterne. Nej, det farligste er bordets glæder. Usund kost ad libitum, ikke kun alkohol, giver ekstra sygelighed og dødsfald i juletiden. Det ses jo også at nogen forsyner sig så det næsten kunne ligne selvmordsforsøg!

Til gengæld er det en myte at der er ekstra selvmord omkring julen. Tværtimod er december blandt de to måneder med færrest selvmord. Men det er måske fordi bordets frådseri ikke tæller med i disse statistikker.

Fed mand med tyk vom i julemands-kostume


0 comments:

Logo sommerfugl