Logo sommerfugl

søndag den 25. december 2011

Farten dræber - hold den gående!

"Farten dræber" er en påstand som mange kampagner forsøger at udbrede. Hensigten er at få folk til at sætte farten ned, og dermed undgå at blive fanget af manden med leen, døden. Et paradoks her er at den farligste hastighed ser ud til at være lige under 3 km/t eller 0,82 m/s. Dem med hurtigere ganghastighed har meget mindre risiko for at blive indhentet af manden med leen.

En ganghastighed på næsten 5 km/t, eller 1,36 m/s, synes at være hurtigt nok til at undgå døden. Manden med leen trisser altså stille og roligt afsted. Ikke meget kapløb dér!

Grim reaper - Manden med leen - Døden

En australsk undersøgelse af 1705 mænd over 70 år har kikket på hvor hurtigt de gik, og hvor mange af de gamle mænd der døde indenfor en 5-års periode. Projektet var en del af det arbejde som The Concord Health and Ageing in Men Project (CHAMP) laver for at forske i helbredet hos ældre mænd. Grundtanken bag at sammeholde ganghastighed og dødelighed er at langsom gang typisk er et tegn på svagelighed, og derfor er det egentlig logisk at der ingen dødsfald var blandt dem med normal ganghastighed.

På den anden side ser jeg det også som illustration af værdien ved at "holde sig igang". Selv om et aktivt liv ikke garanterer at det bliver langt, gør det en stor forskel for ældre om de "går i stå". Lænestolen er meget farligere end farten, også selv om knoglerne knager.

Gammel mand med stok

Op med farten, og lev længere!


0 comments:

Logo sommerfugl