Logo sommerfugl

mandag den 5. december 2011

Dødedans i de brølende tyvere

Den tyske grafiker Josef Fenneker arbejdede 1919-1924 bl.a. for den store biograf Marmorhaus i Berlin, og producerede et stort antal filmplakater. Denne her var for en tabt film, Totentanz, og forener en ekspressionistisk stil med dekadent æstetik.

Josef Fenneker - The Dance of Death - Movie poster

Pigen danser henført en intens og sensuel dans med døden, repræsenteret af et skelet. Periodens frigjorthed gav datidens kreative klasse plads til dramatiske udtryksformer i kunst, stumfilm og livsstil. Sex, død, uhygge, abstraktioner og stærk symbolik. Ingen "politisk korrekt" censur.

Josef Fenneker - Totentanz - Marmorhaus


2 comments:

Charlotte sagde ...

Ja, nogen gange synes det godt nok som om man er født ind i den forkerte periode. Der er ikke meget brølende noget som helst i disse stunder.

tosommerfugle sagde ...

Nutidens brølen er om retten til at føle sig diskrimineret eller fornærmet - samt om retten til at udøve diskrimination eller fornærmelse.

Her tænker jeg jo så ikke kun på den klassiske hakken på nogen med det "mindreværdige" køn eller etnisk baggrund - men også på ting som den moralske klapjagt på grupper som "ikke ved hvad der er godt for dem selv", historieforfalskning om at tolke fortidens gerninger i nutidigt perspektiv - eller tendensen til at lede efter ting som kan omfortolkes til diskrimination af grupper som også har en historie med reel diskrimination....

Men det er da lidt sjovt at se hvordan myter om nutidig udvikling og frigjorthed snarere er blot endnu et af mange sving på pendulet :-)

Logo sommerfugl