Logo sommerfugl

tirsdag den 1. februar 2011

Sjov med døden: "The Lady and the Reaper"

Film-plakat for 'The Lady and the Reaper'

Den spanske filminstruktør Javier Recio Gracia fulgte omkring 2007 med i hvordan hans bedstemor langsomt døde. Det fik ham til at tænke lidt bredere over tingene, og hvordan mange ældre mennesker tilbringer de sidste dage af deres liv. Nogle dør i ensomhed, eller mens lægerne på et hospital trækker lidelsen i lange drag. Han funderede over hvor værdigheden bliver af hvis lægerne med stor energi og faglig dygtighed kæmper en indædt kamp for at forlænge døendes liv, uden hensyntagen til hvor elendigt det måtte være.

Javier Recio Gracia

Samtidig arbejdede han på tegnefilm-studiet Kandor Moon, der besluttede sig for at afprøve tekniske og kunstneriske metoder ved at lave en 3D kortfilm. Der var brug for en god historie, og Javier Recio Gracia udviklede sine tanker til et manuskript. Selskabet besluttede sig for at lave filmen, og det gik der halvandet år med.

The Lady and the Reaper shakes hands

Resultatet er en fremragende computeranimeret kortfilm, The Lady and the Reaper, der med humor behandler dette alvorlige tema helt uden dialog. En sød gammel dame lever med mindet om sin afdøde mand, mens hendes liv rinder ud til tonerne af We'll Meet Again. En sjældent smuk afslutning på livet, og hun glædes over at døden (personificeret som "Manden med Leen") kommer for at forene hende med sin mand. Et veloverstået liv.

Famous Doctor Saves Another Miserable Life -- 'I feel like a god'

Desværre vågner hun på hospitalets intensiv-afdeling, hvor en arrogant "heltefigur" af en læge, sammen med sit beundrende harem af sygeplejersker, kæmper for at "genoplive" hende, koste hvad det vil. Her udarter filmen til en dramatisk jagt og kamp mellem lægen og den død som den gamle dame ønsker sig. Detaljerne kan du selv se, men jeg kan da nævne at den gamle dame både vinder over lægen og døden. Hun overgiver sig aldrig.

Hele filmen ligger på YouTube, men kan også ses i bedre format på film projektets hjemmeside The Lady and The Reaper - La Dama y La Muerte, der fortæller en masse om filmens tilblivelse og forevisninger. Den fik Goya prisen som bedste animerede kortfilm, og var blandt de nominerede til en Oscar i samme kategori.


Jeg kan stærkt anbefale filmen, og selv om den ikke på nogen måde direkte berører aktiv dødshjælp, sætter den jo alligevel fokus på at døden kan være en meget venligere hjælper end ærekære læger.

The Lady and the Reaper, persongalleri

Selvgjort er velgjort.

The Lady and the Reaper, selvhjælp


0 comments:

Logo sommerfugl