Logo sommerfugl

tirsdag den 23. november 2010

Lad der blive lys

Lad de små børn komme til mig

Dette virale billede viser en bedaget lyskontakt fra USA. Denne ganske almindelige konstruktion består af en stor firkantet plade, med en bastant "pind" i midten. Den fysiske udformning har inspireret et marked for pynte-frontplader, der udskifter den rigelige plads med noget mere kreativt. Det kan jo dog være en udfordring at få det klodsede greb i midten integreret i designet.

Her må det siges at være "lykkedes" på en noget speciel måde. Det kræver ikke nogen specielt lummer fantasi at tolke det som en Jesus med to børn, vendt mod hans erigerede lem. Denne association styrkes af at den er tændt (turned on) når stangen peger opad.

Kontakten er muligvis tænkt til børneværelset. Teksten "Honor thy father and mother" er det af de ti bud, som direkte henvender sig til børn, "Du skal ære din far og din mor". Kontakten leder altså børnenes opmærksomhed mod denne formaning, når de skal tænde og slukke lyset. Når de skal vrikke med stangen i midten af Jesus. De seksuelle associationer er larmende. Pædofili?

Dette er klamt nok til at et kraftudtryk vist være på sin plads. I tråd med det amerikanske må det være "Jesus Christ!", eller måske det noget grovere "Jesus fucking Christ!".

Da jeg fandt billedet var jeg umiddelbart tilbøjelig til at mene at det måtte være en karikatur af blasfemisk art. At det var en smagløs og lummer vittighed. How low can you go? Det kunne da umuligt være seriøst.

Men jeg kikkede dog nærmere på det, og søgte information på Internet. Og alt peger på at det helt seriøst er et dæksel som er blevet solgt og brugt i religiøse kredse. Jeg synes nu stadig at det er mærkeligt om designer, sælgere og købere af disse dæksler helt har overset den alvorlige dobbelttydighed i motivet.


2 comments:

Charlotte sagde ...

"Jesus Fucking Christ"! er uden tvivl det mest rammende og passende kraftudtryk lige i den her sammenhæng. Jeg kom sådan til at grine, da jeg kom til dine overvejelser omkring, hvad der var mest dækkende.... lidt uklart om det er indignationen eller latteren der står forrest her... det kan altså ikke være ramme alvor. Det kan det bare ikke!!!
Ellers: Ja, lad der blive lys..... det er tiltrængt! (god overskrift)

tosommerfugle sagde ...

"Jesus fucking Christ!" var nu også noget af det første som jeg tænkte på. Men jeg skulle jo så lige have det puttet ind i min bevidste stilblanding af soberhed, morskab og indignation.

Der skal jo ikke kikkes ret meget rundt i kirkernes indretning for at finde kroge der kunne trænge alvorligt til en oplysning.

"Lad der blive lys" ja - men selv der er der nogen som har det freudianske slips på.

:-)
:-(

Logo sommerfugl