Logo sommerfugl

tirsdag den 9. november 2010

Édouard Manet - Selvmordet

Édouard Manet - Le Suicidé / The Suicide
Édouard Manet - Le Suicidé / The Suicide

Den franske kunstmaler Édouard Manet malede omkring 1880 dette billede af et selvmord. En laps ligger på sin seng med en revolver i hånden, med blod på og omkring sig. Billedet antyder intet om årsagen til selvmordet, men frister mest til udlægninger omkring desperation og uligevægtighed.

Det forekommer plausibelt at tolke billedet som et selvportræt. Jeg har set at nogen analyserer det som en melodramatisk fantasi om ham selv som en plaget kunstner, en såret martyr, og billedet som en slags moderne korsfæstelse.

Umiddelbart er jeg mere tilbøjelig til at fortolke det som betydeligt mere personligt. Édouard Manet led af fremskreden syfilis. En dødelig sygdom som der dengang ikke kunne gøres ret meget ved, men som gav maleren et mere og mere plaget liv. Det må også have været voldsomt at mærke hvordan sygdommen begyndte at nedbryde hjernen. En demens der raspede på sindet.

Jeg synes at det er særdeles forståeligt om han har tænkt på selv at afslutte sit liv, få det overstået. Forestille sig selv som død, også selv om han ikke gjorde alvor af det.0 comments:

Logo sommerfugl