Logo sommerfugl

tirsdag den 20. april 2010

Aktiv selvhjælp med humør

En historie fra den lille Californiske by Placerville fortæller om et selvmord. Den 64-årige Allan Leo Peters II hængte sig fra en bro, Weber Creek Bridge. Baggrunden gør at jeg ikke vil kalde det for en tragedie. Han havde fremskreden emfysem, rygerlunger (KOL). En sygdom som kan gøre hvert åndedrag til en hård og måske smertefuld kamp for livet. Og det var alt for sent at holde op med at ryge. Han ønskede ikke at trække tiden ud med behandling.

Med en eufemisme kaldes det for åndedrætsvanskeligheder. I virkeligheden er det en ganske, ganske langsom kvælning. Så jeg forstår udmærket at Allan valgte at sætte punktum. Jeg tror såmænd også at de fleste kan respektere hans beslutning, med mindre de har religiøse grunde til at se det som en dødssynd.

Det er endda en nærmest dagligdags historie; det er langt fra nogen sjældenhed at alvorligt syge ser sig nødsaget til selv at vurdere hvor længe livet er kampen værd. Og handle. Selvmord.

Allan Leo Peters, II
Hvad der dog gør historien lidt usædvanlig er at Allan Leo Peters dagen før skrev sin egen dødsannonce, og indleverede den til den lokale avis, The Mountain Democrat, sammen med et billede og de $90 som prisen er. Med humor meldte han at han hængte sig den 13. april 2010, og takkede for at have haft et sjovt liv i området.

Der var også et brev til byens beboere, hvor han blandt andet skrev:
An explanation might be in order. Yes, I have hanged myself (At least I hope I did) ... I have/had emphysema for the past few years and lately it has really been hard to struggle to even catch a breath. I really cannot convey to you how very hard it was to even try to take a really deep breath. There just wasn't any to take ... My quality of life had been dramatically altered in the past few years and I believe in euthanasia.
Hans søster fra Florida havde til det sidste prøvet at tale ham fra sin beslutning om at dø. For at forebygge at hun kunne få myndighederne til at gribe ind, nægtede han at fortælle hende sin adresse, og var vred fordi hun alligevel havde kontaktet politiet. Allan Leo Peters sørgede i øvrigt for at der i hans hjem lå instruktioner om hvordan hans familie kunne kontaktes, bagefter.

Jeg synes da bestemt at det havde været bedre om han havde kunnet få lov til at dø på en mere velordnet måde, end at hænge sig fra en bro. Det tror jeg at han ville have været enig med mig i, men uden legal mulighed for at få hjælp til at dø, måtte han jo selv finde en udvej.

Så "selvfølgelig" har sagen vakt til debat om aktiv dødshjælp og vilkår for at kunne få en værdig død.

Confidence Hall, Placerville

The Mountain Democrat
The Sacramento Bee:


0 comments:

Logo sommerfugl