Logo sommerfugl

mandag den 25. maj 2009

Sigrid Hannisdahl gav med glæde hjælp til selvmord

Sigrid Hannisdahl
En dag i begyndelsen af 1990'erne ringede en 98-årig kvinde til Sigrid Hannisdahl, den daværende formand for den norske Foreningen Retten til en verdig død. De kendte allerede hinanden. Den gamle dame var fortvivlet. Syg af alderdom og en forkrøblende ledegigt var hun havnet på et plejehjem. Plagen blev værre dag for dag, og hun ønskede bare at afslutte sit liv. Prøvede at spare piller sammen for at kunne få en ende på det. Hver gang hun var ved at have nok, greb personalet ind og fratog hende pillerne. Sigrid så hvordan den radmagre og smerteplagede gamle dame måtte kæmpe videre. Nærmest et levende skelet.

Sigrid kunne ikke forstå at nogen havde hjerte til at berøve den gamle dame muligheden for at afslutte sit liv så værdigt som hun nu kunne komme til. Hun forbarmede sig, og tog nogle egnede piller med. Forklarede hvordan det var bedst at tage dem. Den gamle dame havde ikke ord for sin store taknemmelighed.

The Great Handshake

Nogle dage senere ringende Sigrid til plejehjemmet, og spurgte til hvordan det gik. Hørte at kvinden var død efter besøget. Det glædede Sigrid. Tilsyneladende anså plejehjemmets personale det for en "naturlig" død.

Sigrid Hannisdahl fortalte om episoden i bogen "Det siste ønske" af journalisten Tine Flinder Nyquist. "En bok om aktiv dødshjelp og den drapsdømte Christian Sandsdalen, Cappelen 1998". Ved at hjælpe med selvmord overtrådte Sigrid formelt set den norske straffelov. Men hun er ikke bange for en retssag.

Sigrid er nu en energisk 92-årig kvinde. Godt låst inde i et pengeskab har hun en dødelig dosis morfin. Det giver hende en tryghed, som hun synes at alle over en vis alder skulle have adgang til at kunne skaffe sig, lovligt. Hvis hun skulle komme så langt ud at hun bliver ude af stand til tage sit eget liv, tror hun på at nogen i hendes familie ville hjælpe hende.

Sigrid Hannisdahl0 comments:

Logo sommerfugl