Logo sommerfugl

mandag den 14. september 2015

Socrates: The fear of death is simply this...


The fear of death is simply this, thinking yourself wise when you are not.

Socrates in Plato's Apology, 29a


2 comments:

Anonym sagde ...

Hm... Jeg har altid fundet det svært at forholde sig til det dér med "bange for at dø"/ "bange for døden". For selve det at dø, handlingen om man vil - er der vel ikke noget at være bange for, umiddelbart ej heller det uvisse der kommer eller ikke kommer bagefter. Derimod det at være død, ikke se og opleve det man gerne vil så som børnene vokse op børnebørnene fødes og hvad nu vi hver især har af ting vi gerne vil - se det er noget jeg kan være bange for ikke at opleve - men det er jo ikke det samme som at være bange for selve døden....

tosommerfugle sagde ...

Angsten for at dø bliver, tror jeg, ikke adskilt fra angsten for at blive dræbt. Det er jo naturligt med en selvopholdelsesdrift, som får os til at sky væk fra tanken om at blive dræbt, det være sig at ulykker, fjender eller sygdom. Det er jo mest for den som har et liv, der fungerer godt nok til at det godt må fortsætte i overskuelig fremtid.

Selvopholdelsesdriften omfatter bl.a. angsten for at gå glip af livet, deriblandt at følge sine efterkommere (i det mindste i "rimelig" tid), men her er der jo også den omsorg der ligger i ikke at "forlade" dem, ved at dø.

Alt for mange har jo så svært ved at "turde" vægte cost/benefit ved at insistere på ikke at give slip på livet, når kroppen ikke kan længere, og gør selve det at have et hjerteslag til noget vigtigere end om livet er et gode, både for en selv, og for det pårørende.

Mange kommer dog til det punkt hvor de med ro kan tage imod døden, men det bliver dog ofte et "politisk ukorrekt" standpunkt, når der måske er "håb" gennem at forsøge sig med endnu en uprøvet behandling.....

Kirken har sin del af ansvaret ved at true sine undersåtter med at blive dømt for deres synder, eller tilgivet hvis de sørger for at underkaste sig grundigt. Og så er der jo så også den gamle historie med at de gjorde selvmord til en af de største dødssynder, dengang de var ved at blive en dødskult hvor medlemmerne så det som det højeste at efterligne at Jesus jo frivilligt (og planlagt) gik i døden!

Logo sommerfugl