Logo sommerfugl

onsdag den 12. juni 2013

Medlidenhedsdrab i Tommerup

Helle Sørensen, Tommerup

En lidt usædvanlig drabssag fra Tommerup på Fyn fik pludselig en anden drejning. Den 33-årige Helle Sørensen blev fundet kvalt og stukket ihjel på et nedlagt savværk, ved jernbanen i Tommerup Stationsby, selv om politiet i første omgang var i tvivl om det måske kunne være et selvmord. Liget blev fundet af et par 10-års drenge. Det lyder jo trist og ubehageligt brutalt. Hvorfor skulle hun dog dø?

Helle Sørensen boede på Nyholmgaarden, et støttecenter for voksne med "længerevarende sindslidelser", og på en dating profil skrev hun:
Jeg søger venner, jeg kan stole på og som har et godt hjerte og god humor.

Tilsyneladende fik hun sidste år Internet-kontakt med en 74-årig mand fra Fakse på Sjælland, som politiet nu har anholdt, og sigtet for drabet. "Tilsnøring af halsen og flere knivstik". En lidt for simpel umiddelbar tolkning var at den ældre mand havde lokket en meget yngre kvinde til et øde sted, så han kunne begå mord. Tage hendes liv.

Det langvarige grundlovsforhør var for lukkede døre, så der er ingen detaljer kommet frem. Dog er det tankevækkende at han ikke blev fængslet for "almindeligt" drab (som han nægtede), men for medlidenhedsdrab. Straffelovens paragraf 239 lyder:
Den, som dræber en anden efter dennes bestemte begæring, straffes med fængsel i indtil 3 år.
Kort sagt var det måske plausibelt at drabet skete efter forudgående aftale, og at det var et ønske fra Helle Sørensen selv. Det er jo noget helt andet end når drab ofte omtales som "at tage en andens liv". Det lyder mere som om at 74-årige mand gav en meget aktiv og håndfast "hjælp til selvmord" eller "aktiv dødshjælp". At hun selv havde lokalkendskab til at opsøge et "passende afsides" sted. En planlagt "udflugt til døden", og ikke noget pludseligt besluttet.

Fra savværket på Buchwaldvej i Tommerup Stationsby

Hun fandt en ven, som hun virkelig kunne stole på? Med et godt hjerte.

Selvfølgelig kan et blodigt medlidenhedsdrab i det skjulte ikke kaldes en rimelig udvej for noget, men en "længevarende sindlidelse" kunne meget vel gøre livet til noget som hun slet ikke ønskede at blive i. Jeg ville gerne kunne svare på hvad hun skulle have gjort i stedet for. Altså ud over at det ikke er så smart at hendes hjælper nu risikerer fængsel. Måske bliver han det egentlige offer. Livet er ikke altid noget ønskværdigt.

Lad mig for en ordens skyld pointere at mine tanker her bliver ret spekulative, og at jeg ikke har konkret viden om sagens omstændigheder, ud over de meget få fakta fra medierne. Ordet "medlidenhedsdrab" fortæller en masse, selv om historien jo kan være en anden.


8 comments:

tosommerfugle sagde ...

Medlidenhedsdrab som forklaring understøttes stærkt af en ven til Helle Sørensen. Han har uden navns nævnelse talt med TV2:
> Ven til dræbt savværk-kvinde: Hun bad mig gøre det

Han gik selv i selvmordstanker, og fik kontakt med Helle Sørensen. De talte om hvordan de ønskede at dø, med selvmordsmetoder som piller, hængning eller via en hjælpsom narkoman.

"Hun ønskede fred, for hun havde det dårligt og svært gennem lang tid. Hun skrev til mig, hvordan hun gerne ville have det. Og da jeg selv gik i selvmordstanker spurte hun, om jeg ikke ville tage hende med i faldet, om jeg ikke ville tage livet af hende. Jeg ved, at hun opsøgte rigtig mange mennesker for at få hjælp til at dø".

Han ser hende som "en fantastisk pige, der var blevet kastebold i en psykiatrisk system, som ikke var indrettet til hende", og vil med sin fortælling undgå at den 74-årige sigtede bliver lagt unødigt for had. Og en anledning til igen at tage emnet "aktiv dødshjælp" op:

"Det burde vi have mulighed for i et samfund som det danske. Hun ønskede fred. Hun har opnået det, hun ville, men samtidig har hun bragt en anden i fedtefadet. Det, synes jeg, er forkert."

tosommerfugle sagde ...

Via aktindsigt i fængslingskendelsen fortæller TV2 at Helle Sørensen "var meget optaget af døden", og gennem flere uger havde sms'et med den 74-årige mand fra Faxe om "at komme ud af livet".
> Kvinde dræbt på savværk: Skrev til sigtet om hængning

Åbenbart havde Helle og manden været sammen hele hendes sidste dag. Efter drabet rejste han hjem til Faxe med hendes computer og telefon. Disse oplysninger bekræftede Henrik Justesen, som er efterforskningsleder ved Fyns politi, men han kan selvfølgelig ikke sige mere fra det lukkede retsmøde.
> Medlidenhedsdrab?: Helles computer og telefon fundet i Faxe

Jeg tror ikke at det med telefon og computer var for at stjæle disse effekter, men snarere et forsøg på at undgå at politiet her kunne finde deres kommunikation i tiden forud. Men så nemt gik det ikke, der var tydeligvis mange andre spor.

Anonym sagde ...

hvor er i syge ingen og jeg gentager INGEN ønsker en så voldsom død som min niece helle sørensen fik MORDERNE er jo syge i hovedet helle var en sød og rar pige stille og rolig indrømmet med en del phygiske problemer men
det retfærdig gør ikke at andre slår en ihjæl punktum mvh bo jørgensen

tosommerfugle sagde ...

En så voldsom død kan der ganske rigtigt ikke være nogen som ønsker sig. På den anden side er der flere ting som meget klart peger på at Helle Sørensen gik ind til sin sidste dag efter dialog og planlægning, med et langvarigt ønske om at dø. Det er desværre ikke i modstrid med at du beskriver hende som en stille, sød og rar pige.

Måske troede hun at det ville gå hurtigt og nemt, men det ser ud til at drabsmanden havde forregnet sig her. At han gennemførte det, selv om det blev på en ubehageligt brutal måde. Jeg er da enig i at det at det var "efter hendes bestemte begæring" ikke bare lige retfærdiggør at hun blev slået ihjel på den måde.

En sørgelig historie, ja, men vort samfund kan ikke finde ud af hjælpe, når nogen føler et stort behov for at dø. De vil jo ikke søge hjælp når de på forhånd kan være sikre på at svaret er "nej". Det fører til mange selvmord, som forresten kan være endnu mere blodige end dette drab.

Lisbeth sagde ...

Jeg kendte Helle og jeg ved at det hun blev udsat for ville INGEN ønske... Det er så groft, brutalt og voldsomt... hun var det varmeste og skønneste person og hun fortjente ikke noget af det her!!!

tosommerfugle sagde ...

At ingen ville ønske en så brutal død er jeg helt enig i. Og jeg kan ikke forestille mig at nogen mener at hun "fortjente" en sådan afslutning på livet; det ville være en ret ubehagelig tanke.

Jeg forestiller mig at hun afstod fra et "almindeligt" selvmord, fordi hun var bange for at det ikke ville "gå nemt". Og så er det en trist tanke at det måske snarere blev værre, fordi hun fandt en hjælper som svigtede omkring at kunne gøre det på en hurtig og blid måde.

Jeg ser at den 74-årige PEL fra Faxe i torsdags fik sin varetægtsfængsling forlænget med 4 uger frem til den 1. august, af dommer Dorit Kring ved retten i Odense, igen for lukkede døre. Efterforskningen er fortsat mørkelagt, men det fremgår at han er sigtet for medlidenhedsdrab, og at der er "bestyrket mistanke".

> Savværk-drab: 74-årig fængslet til 1. august
> Savværk-drab: 74-årig skal blive i fængsel

tosommerfugle sagde ...

Politiet arbejder langsomt. De har endnu engang fået varetægtsfængslingen forlænget (frem til den 25. september 2013), med den begrundelse at den anholdte ville kunne "forstyrre politiets efterforskning af sagen".

Med mindre der er overraskende komplekse sider af historien, må jeg nu sige at hvad der er kommet frem lyder som en forholdsvis enkel sag, hvor det sværeste kan være at vurdere karakteren af de dødsønsker som Helle Sørensen selv havde, og som hun fik opfyldt på en alt for hårdhændet måde.

Den 74-årige mands advokat, Jan Hollmén Olesen, krævede sin klient løsladt, men da retsmødet igen var for lukkede døre, foreligger der ikke så konkrete detaljer. Den 74-årige ønskede selv ikke at udtale sig for åbne døre. Varetægtsfængslingen blev omgående kæret. Mon politi eller anklagemyndighed satser på at retsforfølge den ældre mand for "almindeligt" drab, i stedet for "drab efter bestemt begæring"?

> TV2: Helle kvalt og stukket: Advokat kræver mistænkt løsladt

tosommerfugle sagde ...

Dødfunden i sit hjem. Sådan så jeg lige at det gik den sigtede 74-årige mand fra Faxe. Dødsårsagen er ikke kendt, så det ville være for spekulativt at tænke på om det kunne være selvmord. For en ældre mand er det ikke usandsynligt med en pludselig sygdom, som en blodprop.
> Faxe Netavis: 74-årig drabssigtet er fundet død i sit hjem

Den 21. november blev han løsladt i en ankesag, fordi politiet ikke havde opklaringsmæssig grund til at insistere på den fortsatte varetægtsfængsling. Det er dog usædvanligt at en drabssigtet bliver løsladt før retssagen, så grundlaget for løsladelsen må også have været formodninger omkring hvad en dom kunne lyde på.

Forsvareren mente at det måtte være tegn på væsentlige spørgsmålstegn ved mandens skyld, men det kan også tænkes at være ud fra at omstændighederne måske kun kunne føre til en forholdsvis kort straf, måske betinget. Men det vil jo ikke blive opklaret nu, hvor manden blev fundet død.
> Drabssigtet mand fra Faxe er sat på fri fod

Hvil i fred, til begge de døde. Måske var det det bedste for dem.

Logo sommerfugl