Logo sommerfugl

torsdag den 20. juni 2013

Fritz Syberg: To børn begraver en fugl

To børn begraver en fugl, af Fritz Syberg (1917-1925)
To børn begraver en fugl
Fritz Syberg, 1917-1925

Dette maleri af Fritz Syberg blev i 1937 som litografi ophængt på alle Danmarks skoler. Kunstmæcen og direktør K. Kirk, som ejede originalen, donerede 1804 tryk, og det gode kunstværk blev for mange års børn en første introduktion til kunst og Syberg.

Motivet kan også ses som en opbyggelig introduktion til døden. Storebror og lillesøster står andægtige, og kigger ned på fuglens grav, hvor spaden stadig står ved siden af. De må have fundet en død spurv, og lavet en alvorlig leg ud af det. En begravelse, næsten som om det var et menneske. En lærerig "øvelse" for lillesøster, om livets alvor og endelighed. Den uigenkaldelige død. Men de kan dele sorgen med hinanden, mens de står med hinanden i hænderne.

Billede kan dog også fortolkes mere personligt i forhold til Fritz Syberg. Det var en stor sorg for ham og børnene da hustruen Anna Syberg døde i 1914 efter en mislykket operation for galdesten. På en måde er det altså mor, som børnene tager afsked med. Som kunstneren tog afsked med. Som Fritz Syberg skrev til en ven, forfatteren Otto Gelsted: "Man maler ikke isolerede ting, man maler liv - alt det, der er i vækst, og som bliver og gror og er, mens vi mennesker kommer og går".


0 comments:

Logo sommerfugl