Logo sommerfugl

onsdag den 27. marts 2013

Martin Bigum: Døden tager barnet tager døden

Martin Bigum: Døden tager barnet / barnet tager døden
Døden tager barnet / barnet tager døden
Martin Bigum, 2001
Frank Cohen Collection, Manchester

Kunstneren Martin Bigum skabte i 2001 dette maleri, der illustrerer hvordan livet er cyklisk. Han havde et par år forinden lavet illustrationer til det kendte H.C. Andersen eventyr "Historien om en moder", der handler om hvordan døden tager et lille barn fra sin sørgende moder, og hvordan hun vil gøre næsten alt for at få sit barn tilbage til livet. Hertil passer scenen til venstre i billedets baggrund. Døden som en uhyggelig sortklædt skikkelse, der har taget det lille hjælpeløse barn.

Men barnet tager sagerne i egen hånd. Vælter døden, og slæber ham væk med livet stærke hænder. Døden er ikke den uovervindelige mørke magt, og indersiden af kappen er lys. Uden større analyse tolker jeg også den fælles røde farve som udtryk for hvordan livet og døden er to sider af samme sag. De er hinandens forudsætninger. Dø skal vi jo alle, og bidrager dermed til at næste generation er livets redskab til at være stærkere end døden.


2 comments:

charlotte sagde ...

Hvis noget er oplagt dødens betvinger eller modpol er det da barnet. Det er klart :-) men ville egentlig bare sige, at Rokokoposten har døden som tema idag, faktisk er der tale om en reportage fra de dødes rige og det er ikke muntert, eller jo, det er det, at læse det :-)

http://rokokoposten.dk/2013/03/28/pisse-kedeligt-at-vaere-dod/

tosommerfugle sagde ...

Barnet er netop vinderen, men der er jo kun "plads" til barnet fordi de tidligere generationer dør efterhånden....

Rokokopostens pissekedelige efterliv må ganske rigtigt være en stor skuffelse fra dem som lever i digteriske fantasier om at det er først der det for alvor begynder, med lyksalighed eller straf.

Det minder mig i øvrigt om når Magasinet Viking skriver:
Kun vikinger, som er døde i kamp kommer i Valhal. De som dør af sygdom, ulykker eller andre kedelige dødsårsager, lander i Hel, et trøstesløst underjordisk landskab med fugt, kulde og ingen glæde.

Og så har jeg da også haft en tegnefilm på bloggen om hvor grusomt kedeligt det kan blive efter døden, når det med himlen blandes ind i mytologien:
> The Saga Of Biôrn, viking fra Valhalla til Hel

:-)

Logo sommerfugl