Logo sommerfugl

onsdag den 24. oktober 2012

Skam som oldgræsk selvmordsforebyggelse

Stepan Vladislavovich Bakalovich: Greek woman by the sea
Greek woman by the sea, by Stepan Vladislavovich Bakalovich

Fra det gamle Grækenland fortæller forfatter og historiker Plutarch om en selvmordsepidemi blandt unge kvinder i byen Miletus. På trods af hvad en del tror, er selvmordsbølger ikke nogen moderne opfindelse. Fortællingen handler om at pigerne fik en længsel efter døden, og mange hængte sig. Formaninger, tårer og trøstende ord fra familie og venner hjalp ikke på dødslængslen, og med stor beslutsomhed sneg de sig væk. Og væk fra livet.

Selvmordene var uden klare årsager, og derfor svære at forebygge. Spekulationer gik på at der var "noget i luften", eller måske at det var de mægtige guders vilje. Måske har det været udtryk for et gentagent religiøst problem; når præsteskabet lover de troende et efterliv i en idealiseret drømmeverden, kan det komme til at lyde som et smart trick at springe over det besværlige liv, og bruge selvmord som "genvej". Måske har pigerne også haft frustrationer over deres liv og omgivelser, en slags ungdomsoprør hvor selvmord blev til noget normalt.

Hvad baggrunden end var, var der jo brug for at "holde dem i live" til de lærte at håndtere livets gode og dårlige sider. Men hvordan? En mand fik en lys idé, som resulterede i en usædvanlig forordning. Når en kvinde hængte sig, skulle begravelsesoptoget med hendes nøgne lig passere gennem byens markedsplads, så alle kunne beskue den døde krop. Skam som posthum straf.

Og selvmordene stoppede. Så hellere udholde livet.

Stepan Vladislavovich Bakalovich: Feeding the doves
Feeding the doves, by Stepan Vladislavovich Bakalovich

Plutarch
Historien er taget fra afsnit XI, "The women of Miletus", af værket De Mulierum Virtutibus - On the Bravery of Women, udgivet som en del af Moralia-samlingen med 78 "opdragende" moralske essays og taler af Plutarch.

Metoden kunne være en sjov tanke nu om dage, men jeg er dog bange for at den ville give anledning til en voldsom moralsk panik. Det vrimler jo med mennesker som opsøger chancen for at blive fornærmede på andres vegne.


0 comments:

Logo sommerfugl