Skuespilleren Patrick Stewart er i sin karriere blevet kendt gennem roller som kaptajn Jean-Luc Picard i science fiction serien Star Trek: The Next Generation, og i X-Men filmene. Han er stadig aktiv som skuespiller, men med hjerteproblemer og over 70 år på bagen har han jo også brug for at se frem i tiden, og overveje vilkårene for sin død. Det må også have "inspireret" med en ven der fik en ganske forfærdelig død. Og han vil gerne sikre sig at have en valgmulighed, altså ikke være tvunget til at "leve" et ubærligt liv, hvis nu...
Som naturlig konsekvens har Sir Patrick Stewart meldt sig som støtte for den britiske organsisation for værdig død, Dignity In Dying. Der er han "i godt selskab" med andre berømtheder og kendte skuespillere. F.eks. har bestseller forfatteren Sir Terry Pratchett begyndende Alzheimers sygdom, og vil heller ikke affinde sig med religiøse krav om at han engang måske skal udholde hvad som helst af langtrukken livsrest.
Det kan siges at disse kendte og ressource-stærke mennesker nok skal finde ud af at sørge for sig selv, og træffe passende forberedelser til at have deres privatliv i fred, også når det bliver til deres private død. Det er altså ikke udtryk for egoisme, når de er forkæmpere for at der skal være legal adgang til en værdig død, aktiv dødshjælp eller hvad det nu skal kaldes.
Det udækkede behov er mennesker med tilsvarende ønsker, men uden samme økonomiske og praktiske muligheder for at opretholde deres autonomi, når helbredet svigter. Rent praktisk er der stor risiko for at "hjælpere" vil hindre et svækket gammelt menneske i at sige at "nu er det nok", og det er jo heller ikke alle som har overblik til at træffe forberedelser i god tid. Og det med at få hjælp til at dø kan blive noget ganske håbløst. Derfor mange selvmord blandt ældre, som endnu kan selv.
Det er vigtig at beskytte de svage mod umenneskelige krav om at affinde sig med samfundets tvang her. De professionelle hjælpere gør en god indsats, men manglende muligheder for at gøre en livsafslutning udholdelig medfører ikke at det er menneskeligt at sige "vi kan jo ikke gøre mere". For vi kan.
Så det er på sin plads når kendte mennesker bruger deres profil til at fremme næstekærlig behandling af døende, som modsætning til religiøse forestillinger om lidelsen som noget værdifuldt, der ikke må "gå til spilde".
- Dignity in dying:
Sir Patrick Stewart, Ian McEwan and Chris Broad join Dignity in Dying's campaign to legalise assisted dying - Berlingske/Ritzau:
"X-Men"-stjerne ønsker aktiv dødshjælp - The Independent:
'Star Trek' actor backs the right to choose assisted suicide
Se også:
0 comments:
Send en kommentar