Logo sommerfugl

fredag den 11. april 2014

Salvador Dali mod kønssygdomme

Salvador Dalí, Soldier take Warning, 1942 campaign against veneral diseases

Under anden verdenskrig, i 1942, lavede kunstneren Salvador Dalí en plakat til en militær kampagne mod kønssygdomme. En ung amerikansk soldat møder fristelsen i form af et par prostituerede piger, som udstiller deres lår og kroppe gennem deres arbejdstøj. Ansigterne er ikke i fokus, men det handler det heller ikke mest om når der professionelt tilbydes hurtig sex til trængende soldater. Selvfølgelig kunne prostituerende med mange sexkunder risikere at få kønssygdomme, og sprede dem til mange soldater. Derfor ønskede myndighederne at advare.

Ud over måske de giftiggrønne farver, er symbolikken næppe noget som alle fanger ved et hurtigt blik. Det ser lidt surrealistisk ud med den lampe som hænger over pigerne, og lyset fra denne. Her genbruger Salvador Dalí et meget klassisk motiv, hvor et kranium afbildes ved en bue, og et par pigers hoveder som øjne. De lysende lår bliver til kraniets hvide tænder. Pigerne er altså et symbol på døden, og her kønssygdomme.

Forhåbentlig tænder soldaten ikke på den risikable fristelse, men det er måske en soldaterkammerat i baggrunden, som vinker for at komme videre. Det var jo "bedre" at dø som kanonføde i krig, end at blive syg.


0 comments:

Logo sommerfugl