Logo sommerfugl

torsdag den 10. april 2014

L.A. Ring: Foråret og den gamle

Foråret og den gamle, L.A.Ring, 1926
L.A. Ring, Foråret og den gamle, 1926, olie på lærred, 58 x 78 cm, privateje

Et af de mange tærskelmotiver fra maleren Laurits Andersen Ring er oliemaleriet "Foråret og den gamle". Som alle kunstnerens værker er det stramt komponeret, med tydelige skilleliner, og en symbolik som lægger op til fortolkning og analyse. En gammel mand står i sit pæne, men dog meget slidte tøj, og kikker ud på det lysegrønne forår. Roskilde Domkirke i baggrunden er meget genkendelig, men manden kikker i en helt anden retning. Ud i det fjerne. Rank og rolig. Tænksom, drømmende, måske trist? Måske blot afklaret med livet?

Maleriet er fra 1926, hvor kunstneren selv var 72 år, og boede ved Sankt Jørgensbjerg i Roskilde. Tre år tidligere var det et hårdt slag for ham da hans kone døde. Også uden at være et egentlig selvportræt, må det være sådan at L.A. Ring har tænkt over hvordan hans eget liv lakkede mod enden. Hvert forår kunne blive det sidste, for en mand som selv var i livets efterår, og måske snart vinter. Men livet går videre, mens mange andre er på vej mod deres livs sommer. Dem kan han kikke ud på, og mindes da han selv kunne udfylde sit dengang nye og flotte sæt søndagstøj.

Nu står han inde i sit hjem, ved vejs ende, og det er ikke sikkert at han kommer mere ud i livet. Hans højre hånd rækker ud, og hviler på den karm som er ramme om det billede af verden, som er et erindringsbillede om fordums gode tider. Han må nyde den sidste rest af livet, også selv om det ikke er sikkert at sommerhatten bag ham kommer i brug igen.

En slidt mand, men det kan jo ses som tegn på et godt liv. Så er det ikke noget problem at døden nærmer sig, der er ikke mere der skal udrettes i denne verden. En helt anden verden end dengang han var ung, før den moderne tid indtrådte. Han har det måske bedst i sit eget lille hus, med sine minder om hans verden. Stille og roligt.

Han er klar til at krydse den sidste tærskel.


0 comments:

Logo sommerfugl