Logo sommerfugl

onsdag den 18. september 2013

Stephen Hawking tilhænger af retten til at dø

Stephen Hawking, by Tai-Shan Schierenberg (2008)

Den verdensberømte teoretiske fysiker og kosmolog Stephen Hawking har mere end de fleste basis for et personligt forhold til tankerne om at give mennesker lov til at få hjælp til at dø. Han har i mange år levet med sygdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), så han er lammet og kun kan kommunikere via en computerstemme. Det er netop en sygdom som ofte er anledning til at bede om aktiv dødshjælp, og hvor ganske aktiv hjælp til at dø bliver omskrevet til at kalde det for "passiv dødshjælp" at slukke for en respirator under bedøvelse.

Da han i 1985 besøgte CERN i Geneve fik han en alvorlig lungebetændelse, og var meget tæt på at dø. Lægerne spurgte hans kone om de skulle afbryde behandlingen, og altså give slip på Stephen Hawking. Det afviste hun, men derefter var han helt afhængig af respirator. Jane havde korrekt vurderet at det ikke ville være efter sin mands ønske at glide ind i døden. Heldigvis overlevede han jo, og kunne fortsætte sit arbejde og forfatterskab.

Stephen William Hawking, by Yolanda Sonnabend (1985)

Som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, spurgte en lammet mand engang Stephen Hawking om hvad han mente om aktiv dødshjælp. Svaret var at det skulle være legalt at afslutte sit liv, når det stod meget slemt til, men han så det dog som en stor fejltagelse. Der ville altid være noget der kunne give indhold i livet, og gøre det ønskværdigt.

Nu har han i et interview med BBC modereret sit synspunkt, så han markerer sig som entydig tilhænger af aktiv dødshjælp, selvfølgelig under den betingelse at det skal være efter eget klare ønske, og uden at det må være på basis af andres pres eller ønsker.
I think those who have a terminal illness and are in great pain should have the right to choose to end their lives and those that help them should be free from prosecution. We don't let animals suffer, so why humans? There must be safeguards that the person concerned genuinely wants to end their life and they are not being pressurised into it or have it done without their knowledge or consent as would have been the case with me.
Måske kunne han selv få behovet, men jeg tror mere at det er udtryk for næstekærlighed, og et humanistisk livssyn.0 comments:

Logo sommerfugl