Logo sommerfugl

torsdag den 25. juli 2013

Middelalderlig behandling og begravelse

Æbelholt Kloster, rekonstruktion

Det gamle Æbelholt Kloster nær Hillerød var i middelalderen (fra 1175 til reformationen) Nordens største augustinerkloster. Munkene var blandt de bedste til behandling af sygdomme og skader, med håndværk, pleje, lægeurter, glasperler og amuletter. Mulighederne var selvfølgelig ikke på niveau med det moderne lægefag, og mange døde undervejs. Skeletterne er i moderne tid blevet udgravet, sammen med andre rester fra klostret, og giver et billede af hvordan vilkårene var dengang.

Mor med ufødt barn, begravet ved Æbelholt Kloster

Denne kvinde var omkring 40 år, med et foster på 8 måneder. Hendes bækken var forsnævret af engelsk syge (rakitis) på grund af vitaminmangel, og med sammenvoksninger. Hun havde også nyresten. Dødsårsagen var måske nyresygdom, eller komplikationer i forbindelse med en for tidlig fødsel. Fostret ligger i sædestilling, hvilket ville give en vanskelig fødsel. Dengang var kejsersnit ikke en mulighed. Og hun døde, sammen med sit ufødte barn.

Men munkene gjorde deres bedste, indenfor deres muligheder. Det kan ikke altid siges når moderne munke og kirker blander sig i behandling af syge og gamle, efter middelalderlige principper.0 comments:

Logo sommerfugl