Logo sommerfugl

fredag den 10. august 2012

Aktiv dødshjælp — cha-cha-cha!

Vintage cigarette ad: Blow her face and she'll follow you anywhere - Tipalet

Livet, det er fyldt med store farer.
Mange af dem har vi lavet sel':
biler og fabrikker og cigarer
oser stadig flere folk ihjel.
Man vil ha' forbudt tobaksreklame!
Hver plakat med flotte bill'der på
af en dejlig dame
ska' vi skaffes a' mæ'!
Ærlig talt, dét ka' jeg ikk' forstå!
Aktiv dødshjælp, dét er sagen!
Lad os ryge tres om dagen,
bare krematorierne ka' følge med.

Carl-Erik Sørensen
Polytrevyen, 1976

Vintage cigarette ad: Should a gentleman offer a tiparillo to a violinist?


2 comments:

slankekur sagde ...

Godt digt og flotte reklamer fra før verden gik ad lave. Rygning er ikke godt, det kan vi hurtigt blive enige om. Men der er nu mange minder forbundet med de smøger. Tænk engang som tiden ændre sig... det bliver interessant at se, hvordan det hele ser ud om 20 år. Er det da slet med at være på slankekur må man igen være buttet. Må man ryge pibe, eller spise kartofler. Måske er det slut med at spise kød... vi får se :-)

tosommerfugle sagde ...

Storrygere udsætter sig selvfølgelig for en ikke helt lille helbredsrisiko. Men der er jo mange andre former for risikoadfærd, der snarere fejres end stigmatiseres.

Hvad der sådan set har ændret sig i de senere årtier er syndsbegrebet. Når nu kristendommen ikke længere får lov til at definere god og dårlig moral, er den menneskelige tilbøjelighed til at dømme andre for "rigtig og forkert opførsel" blevet overført til sundhedsrelaterede emner.

Når både rygning og overvægt er blevet udtryk for et syndigt liv, er det ikke den reelle sundhedseffekt, der er afgørende her. Meget typisk med BMI grænserne. Alt peger på at den lave ende af "normalområdet" er mindre sund end den lave ende af overvægtsområdet. Grænsen ved 25 er mere sat ud fra æstetiske idealer om den "perfekte" krop, end fordi det begynder at blive usundt dér.

Hvis "sundhedsreligionen" ikke længere skal sætte moralske dogmer for arme syndere, må der være behov for at finde noget andet som udtryk for den "mindreværdige synder". Måske bliver det Facebook? :-)

Jeg tvivler på at rygning under nogen form bliver in igen de første mange årtier. Der var også engang det var helt normalt med skråtobak og spyttebakker i stuernes kroge. Det ville blive set som ret ulækkert ifølge nutidens normer.

Det kan siges at TV kokkenes glæde ved de kalorierige sager er ved at sætte anoreksi-idealiseringen under pres. Så det kan godt være at kvinder med en sund mængde underhudsfedt og former får lov til at slappe lidt mere af igen :-)

Logo sommerfugl