Logo sommerfugl

fredag den 5. marts 2010

Holly Grogan, ikke et "Facebook-selvmord"

Holly Grogan
En historie som desværre er mere sørgelig end sjælden. En 15-årig skolepige fra England, Holly Grogan, blev mobbet af klassekammeraterne på en privatskole. Blandt andet kørte de rundt i at de mente at hun bollede med en 17-årig bror til en af de andre piger i klassen. Netop i kraft af at Holly tog dette meget tungt, var hun et let offer. Via en SMS blev hun smidt ud fra en fødseldagsfest, som hun ellers var inviteret til. Så kunne Holly ikke bære mere.

Resultatet blev at hun sprang ud fra en 9 meter høj bro. Selvmord. Nogle timer senere døde Holly Grogan. Den 15. september 2009. En sød og følsom skolepige levede ikke mere. Næste dag fandt hendes far et afskedsbrev. Et pluk:
Jeg vil ikke nævne navne, men gid folk ville blive bedre til at tilgive og glemme. Og lade én komme videre.
Selvfølgelig fortryder familien nu at de ikke tog mobningen op med skolen. Holly ville ikke have det. Men det er jo bestemt heller ikke sikkert at det havde hjulpet. Hun havde i længere tid være "presset", og også selv opdigtet historier.

Holly Grogan

En historie som desværre er mere sørgelig end sjælden. Mobning og selvmord. Trist.

Jeg synes at det er groft når Ekstra Bladet tydeligvis jagter at gøre historien mere "interessant" gennem en utidig overforenkling om at "En 15-årig skolepige i England hoppede ud fra en bro, fordi hun blev mobbet på Facebook". Når målet er at opildne den overfladiske forargelse, er det også meget nemmere at sætte fokus på Facebook som "involveret". Alt, alt for billigt. For nogle år siden var det sikkert blevet til at skyde på at der var en SMS involveret. Uha, da.

Når den sociale kontakt bliver rådden, er det da ikke centralt hvilken kanal mobningen foregår via. Selv om Facebook er kommet til at fylde meget, er det ikke andet end en kanal for kommunikation. En kanal som der er brug for at lære at forholde sig i, netop også for teenagere. Men der er endnu mere brug for at lære vilkårene for social kontakt. At behandle hinanden ordentligt.

Holly Grogan
Dette er åbenbart gået galt omkring Holly Grogan. Jeg vil ikke parkere ansvaret ét sted. Der kan næppe være tvivl om at det gør ondt på dem som har været i direkte berøring med Holly, som kunne have gjort en forskel, hendes forældre og klassekammerater. Men egentlig håber jeg på at det gør ligeså ondt på dem som ikke sørgede for at lære alle teenagerne at opføre sig ordentligt. Forældre og skole.

Og så er der jo lige den med at medierne i stigende grad gør det til noget normalt at social omgang handler om at hoppe på hvad der er "galt" med andre.0 comments:

Logo sommerfugl